Novi rekord S&P 500 indeksa

Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 dostigao novi istorijski rekord, kao i Nasdaq indeks, jer su ulagače ohrabrili dobri pokazatelji iz američke ekonomije.

Dow Jones ojačao je 11 bodova ili 0,04 posto, na 26.554 boda, dok je S&P 500 porastao 0,11 posto, na rekordnih 2.943 boda, a Nasdaq indeks 0,19 posto, na rekordnih 8.161 bod.

Novi rekordi S&P 500 i Nasdaq indeksa ponajviše se zahvaljuju novim dobrim pokazateljima iz američke ekonomije, nakon što je u petak objavljeno da je bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju porastao brže nego u prethodnom kvartalu i znatno više nego što se očekivalo.

Rast cijena dionica podržan je i boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima većine američkih kompanija. Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile kvartalne rezultate, njih oko 75 posto nadmašilo je očekivanja analitičara po pitanju zarada.

Stoga su u anketi Reutersa analitičari poboljšali procjene, pa sada očekuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju biti 0,2 posto manje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, dok su na početku sezone objava poslovnih rezultata očekivali pad od 2,5 posto.

Od početka godine S&P 500 indeks skočio je oko 17 posto, pa je nadoknadio sve gubitke od kraja prošle godine, kada je oštro pao zbog naznaka usporavanja rasta svjetske ekonomije, trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine, te povećanja kamata američke centralne banke.

Rast indeksa posljednjih mjeseci ponajviše se zahvaljuje nadi ulagača da će SAD i Kina uskoro postići trgovinski dogovor, kao i porukama Feda da će biti strpljiv po pitanju povećanja kamata zbog usporavanja rasta američkog i globalne ekonomije.