Nova uprava Agrokora otkazala sastanak u BiH

Sastanak predstavnika bh. kompanija koje djeluju kao dio koncerna Agrokor i predstavnika vlasti u BiH, zakazan za utorak, otkazan je po nalogu nove uprave Agrokora

– Predstavnici pet kompanija iz BiH koje djeluju u sastavu ‘Agrokora’ javili su da im je nova Uprava poslala uputu po kojoj do daljnjeg trebaju otkazati sve sastanke dok oni ne utvrde kakvo je stanje – rekao je Zoran Blagojević, savjetnik federalnog premijera.

Entitetski premijer Fadil Novalić planirao je s predstavnicima Konzuma BiH te još četiri kompanije, koje djeluju kao dio Agrokorova koncerna, razgovarati o finansijskom stanju i dugovima dobavljačima. U razgovore su trebali biti uključeni i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić kao i državni ministri finansija i vanjske trgovine Vjekoslav Bevanda i Mirko Šarović.

Ministar Šarović ranije je iznio podatak kako je procjena da Agrokorove kompanije  dobavljačima iz BiH duguju oko 250 miliona maraka ali savjetnik federalnog premijera u izjavi za Hinu je istakao kako se u javnosti za sada pominju brojke za koje niko ne zna jesu li i koliko tačne.

– Razlog zbog kojeg smo željeli taj sastanak jeste da utvrdimo tačan iznos dugovanja, a ne da se u javnosti nabacuje brojkama – rekao je Blagojević dodajući kako je vlastima u BiH izuzetno važno zaštiti proizvođače i radna mjesta jer ne žele da se kriza Agrokora u Hrvatskoj prelije i na BiH.