Kinezi u Ugljeviku grade fabriku gipsanih ploča, investicija od 100 miliona KM

BiH

​Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je u Banjaluci sa upravom preduzeća RiTE “Ugljevik” i predstavnicima kineske kompanije Beijing New Building Materials Public Limited Company (BNBM) o projektu izgradnje fabrike za proizvodnju gipsanih ploča i proizvoda od gipsa.

Projekat zajedno realizuju RiTE “Ugljevik” i kineska kompanija na osnovu ugovora o dugoročnoj saradnji i osnivanju zajedničkog preduzeća, koji je potpisan početkom prošle godine.

BNBM je državna kineska kompanija, a vrijednost ove investicije iznosi 50 miliona eura. Fabrika će zapošljavati minimalno 120 radnika, većinom iz Ugljevika, ali i iz drugih dijelova Republike Srpske.

U procesu odsumporavanja dimnih gasova u postrojenju koje je u termoelektrani “Ugljevik” pušteno u rad prije dvije godine kao nus-proizvod nastaje gips, koji će se koristiti u pomenutoj fabrici za proizvodnju gipsanih ploča i proizvoda od gipsa.

Predstavnici RiTE “Ugljevik” i kompanije BNBM su informisali ministra Đokića o tekućim aktivnostima vezanim za ovu investiciju, naglasivši da se projekat realizuje planiranom dinamikom.

Ministar Đokić je rekao da je ovaj projekat od izuzetne važnosti za RiTE “Ugljevik”, jer, između ostalog, pruža dodatnu mogućnost da postrojenje za odsumporavanje kontinuirano radi, što je jako bitno sa stanovišta trenutnih i dolazećih izazova i ispunjavanja obaveza u pogledu dekarbonizacije energetskog sektora.

– Na taj način pokrećemo jednu novu industriju kojom ćemo, kroz još jedan proizvod, poboljšati efikasnost upotrebe uglja. Naše Ministarstvo i Vlada će nastaviti pružati podršku projektima ovog tipa, kojima treba dati prioritetan značaj – rekao je ministar Đokić.

Zaključeno je da je potrebno uvezati sve nadležne institucije u efikasan sistem djelovanja, kako bi se projekat uspješno priveo kraju te prevazišli mogući izazovi.