Azijska tržišta: Tehnološki sektor podigao indekse

Berza

Na azijskim burzama u ponedjeljak su cijene dionica porasle jer su ulagači optimistični zbog dobrih poslovnih rezultata tehnoloških kompanija, pa su slabi ekonomski pokazatelji iz Kine i SAD-a pali u drugi plan

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 6,30 sati bio u plusu 0,6 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0,3 i 0,7 posto. U Australiji i Šangaju blago su pale, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 6,30 sati bio u na dobitku 0,5 posto, dosegnuvši najviši nivo od junao 2015. godine.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast S&P 500 indeksa na Wall Streetu, dok je Nasdaq indeks dosegnuo novu najviši nivo u istoriji. To se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru, nakon što su prošle sedmice Alphabet, krovna kompanija Googlea, Amazon i Microsoft izvijestili o boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima.

Ulagači se nadaju da će takve rezultate ovih dana objaviti i Apple te Facebook, pa su juče cijene dionica Applea, Alphabeta, Microsofta, Amazona i Facebooka dosegnule rekordne nivoe.

Odlične poslovne rezultate prošle sedmice objavio i južnokorejski Samsung, pa je cijena dionice tog tehnološkog diva jutros skočila 2 posto, pridonijevši rastu Kospi indeks za 0,7 posto.

A dobri poslovni rezultat tehnoloških divova postakli su i rast cijena dionica njihovih dobavljača, kao što je Taiwan Semiconductor Manufacturing. Zbog toga su u drugom planu slabi pokazatelji iz dvaju najvećih svjetskih ekonomija.

Nakon što je u petak objavljeno da je američki bruto domaći proizvod (BDP) u prvom kvartalu porastao za 0,7 posto na godišnjem nivou, znatno sporije od očekivanih 1,2 posto, juče je objavljeno da je rast tvorničke aktivnosti u SAD-u usporio, da je potrošnja domaćinstva stagnirala, a da je ključni pokazatelj inflacije pao na mjesečnom nivou.

Jutros je, pak, objavljeno da je tvornička aktivnost u Kini usporila najviše u posljednjih sedam mjeseci. Ipak, ulagači se nadaju da će rast ekonomije, premda usporen, ostati stabilan.

A cijene su nafte pod pritiskom zbog rasta proizvodnje u Libiji i SAD-u. Zbog toga je jutros cijena barela na londonskom tržištu skliznula 0,2 posto, na 51,45 dolara. A na valutnim je tržištima dolar ponešto ojačao jer su ulagači skloniji rizičnijim investicijama nakon što su splasnule tenzije između SAD-a i Sjeverne Koreje.

Cijena dolara prema japanskoj valuti primaknula se najvišem nivou u mjesec dana od 111,95 jena. U odnosu na evropsku valutu, dolar je stabilan, pa se kurs eura kreće u uskom rasponu oko nivoa od 1,0910 dolara.