Dva investiciona fonda preuzimaju Štadu i Hemofarm

Američki fond Bejn kepital i britanski Sinven akvizicijom dobijaju 100 posto vlasništva čije akcije vrijede 5,31 milijardu eura

Njemačka farmaceutska grupa Štada, u sklopu koje posluje Hemofarm, prihvatila je ponudu dva investiciona fonda, Bejn kepitala i Sinvena, za preuzimanje akcija u vrijednosti od 5,31 milijardi eura, izjavio je generalni direktor i predsjednik Upravnog odbora Štada grupe, Matijas Videnfels.

– Mi kao jedna multinacionalna kompanija smo uspjeli da postignemo dogovor sa dva privatna investiciona fonda. Imali smo naporne pregovore koji su dugo trajali, i nije bilo samo dva fonda, već je bilo četiri kompanije sa kojima smo pregovarali – izjavio je Videnfels na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim direktorom Hemofarma Ronaldom Zeligerom u sedištu Hemofarma u Vršcu.

Videndfels je došao u Vršac da zaposlenima prenese tri poruke, a njegov razgovor sa zaposlenima su, posredstvom video linka, uživo mogli da prate i zaposleni u svim Hemofarmovim fabrikama i predstavništvima u Jugoistočnoj Evropi.

Fondovi Bejn kepital i Sinven su sa višedecenijskim svjetskim ugledom, prije svega u domenu zdravstvenog sistema i farmacije

– Fondovi će dobiti 100 odsto vlasništva, ali neće promijeniti strategiju kompanije – istakao je Videnfels, dodajući da je ispregovaran posao koji je značajan za sve lokacije Štade, pa tako i za Hemofarm. Američki fond Bejn kepital i britanski Sinven nude 66 eura po akciji. Ovaj ugovor neće ništa promijeniti na nivou svakodnevnih aktivnosti a neće biti ni otpuštanja radnika.

Generalni direktor Hemofarma i potpredsjednik Štada grupe za jugoistočcnu Evropu, Ronald Zeliger, nije krio zadovoljstvo i najavio sljedeću fazu u razvoju.

– Poslije deset godina prisustva Štada grupe, povećanja prodaje i proizvodnje, sada smo u novoj fazi kako bismo poboljšali naše poslovanje.

Ponuda za preuzimanje je ojačana dodatnim ugovorom koji garantuje dalji razvoj i svih ključnih poslovnih jedinica Štade, među kojima je i Hemofarm, kao najveći proizvođač i izvoznik lijekova u Srbiji i regionu.

Strateškom reorganizacijom koncerna Štada, prošle godine je formirana grupa za jugoistočnu Evropu koju predvodi Hemofarm, čime je Srbija postala centar regiona tog multinacionalnog koncerna.

Hemofarm vodi poslovanje u jugoistočnoj Evropi, pokrivajući Mađarsku, Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju, Bugarsku, Rumuniju i Srbiju. (T)