Rudarski div prodaje naftno poslovanje u SAD

Akvizicije

Britansko-australijski rudarski div BHP Biliton planira prodaju posla s proizvodnjom nafte iz škriljca u SAD, pod pritiskom dioničara zbog slabih rezultata

Aktivistički dioničar, hedž fond Eliot Menadžment pokrenuo je kampanju za strateške promjene u BHP, uključujući i prodaju poslovanja sa škriljcima.

BHP je objavio da smatra da poslovanje sa škriljcima nije temeljno te da istražuje opcije za prodaju imovine.

Izvršni direktor Endrju Mekenzi je istakao da su brojne stranke zainteresovane za akviziciju naftnog i plinskog poslovanja na kopnu u SAD, no nije želio navesti iznos koji kompanija potražuje za tu svoju imovinu.

BHP je ušao u posao s naftnim škriljcima u SAD-u 2011. godine, kada je frakiranje bilo na svom vrhuncu. Pad cijena nafte na svjetskim tržištima prisilio je kompaniju prošle godine na otpis 7,2 milijarde dolara.

To je još jedan u nizu primjera kako se pojedine kompanije, kojima to nije osnovni biznis, povlače iz naftnog poslovanja. Naime, dan ranije objavljeno je da danska kompanija AP Meler Maersk prodaje svoje naftno poslovanje u sklopu restrukturisanja, kako bi se usredsrijedila na druge aktivnosti, ponajprije brodarsko poslovanje. Naftno poslovanje Maerska kupiće francuska energetska kompanija Total, u transakciji vrijednoj 7,45 milijardi dolara.

Čelnik BHP-a Žak Naser, koji je otišao u penziju ove godine, nedavno je priznao da je ulaganje 20 milijardi dolara u proizvodnju iz škriljaca prije šest godina bila pogreška. Analitičari procjenjuju da bi se na današnjem tržištu to poslovanje moglo prodati za pola tog iznosa.

Planovi o prodaji američkog poslovanja sa škriljcima objavljeni su nakon što je ovaj rudarski div izvijestio da je ostvario godišnju neto dobit od 5,89 milijardi dolara, nakon rekordnog gubitka od 6,39 milijardi dolara gubitka godinu ranije. Poput drugih rudarskih preduzeća, kompanija je u tom razdoblju profitirala od oporavka cijena metala od pada uzrokovanog prevelikom ponudom te gospodarskim usporavanjem u Kini, najvećem svjetskom kupcu sirovina.