Posao Ivanke Trump cvjeta dok ona gradi političku karijeru

Trgovačka mašina robne marke Ivanke Trump jača je nego ikada, čak i dok ona gradi političku karijeru iz kancelarije u zapadnom krilu Bijele kuće

Globalna prodaja prozvoda Ivanke Trump je skočila, nakon što je njen otac izabran za predsjednika Sjedinjenih Država, a njena kompanija podnijela je zatjeve za registraciju najmanje devet novih zaštitnih znakova na Filipinima, u Portoriku, Kanadi i Americi, piše AP.

Prodaja je dostigla rekordne nivoe 2017. godine, uprkos bojkotima i tome što je nekoliko prodavnica ograničilo prodaju njenih proizvoda. Američki uvoz, većinom iz Kine, porastao je prošle godine za oko 166 posto. Marka Ivanke Trump, kojom ona više ne upravlja iako je i dalje posjeduje, tvrdi da prodaja raste.

Korištenje prestiža državne službe za izgradnju robne marke nije ilegalno, ali krivični zakon o sukobu interesa zabranjuje državnim zvaničnicima poput Ivanke Trump i njenog supruga Jareda Kushnera učestvovanje u pitanjima vlade koja bi mogla imati uticaj na finansijske interese njih ili njihovih supružnika.

Kompanija Ivanke Trump 6. aprila je dobila privremeno odobrenje kineske vlade za tri nova zaštitna znaka, što joj je dalo prava monopola kako bi prodavala nakit, torbe i spa usluge u drugoj najvećoj svjetskoj ekonomiji. Te večeri Ivanka i njen suprug sjedili su pored kineskog predsjednika i njegove supruge na večeri u Mar-a-Lagu.

Norman Eisen, advokat za etička pitanja Bijele kuće za vrijeme mandata Baracka Obame, rekao je da on ne bi dozvolio ovakvo miješanje biznisa i politike, te da bi se Ivanka i Jared trebali udaljiti od pitanja u vezi s Kinom „za njihovo dobro i za dobro države“.