Koja su nova zanimanja budućnosti?

Kažu da će do 2025. godine polovina sada poznatih poslova biti zamijenjena vještačkom inteligencijom

Američki futurista Rej Karzvajl ukazuje da će do 2020. godine kompjuter vrijednosti 1.000 dolara imati moć ljudskog mozga. Na to se nadovezuje i univerzitet Okford sa predikcijom da u narednoj deceniji 35 odsto zanimanja može da bude automatizovano.

Pred nama su brojna pitanja, počev od toga šta će raditi ljudi ukoliko robote razvijemo za veoma sofisticirane proizvode, koji će poslovi biti zamijenjeni, a koji će opstati.

Grupa zanimanja će svakako biti usmjerena na probleme koje čovječanstvo još uvijek nije uspjelo da riješi: klimatske promjene, rješenje problema terorizma kao i sajber sigurnost. Posebno je bitno da sva zanimanja koja su u vezi sa kreativnočću imaju budućnost kao i ona koja su multidisciplinarna.

– Spoj tradicionalnih industrija sa razumijevanjem tehnologije je ono u čemu je budućnost. Stvara se već cijeli novi svijet zanimanja koja su u vezi sa dizajnom u najširem smislu. Uzmimo samo primjer auto industrije koja se ubrzano razvija i budućnosti koja se vidi u samovozećim kolima. Kako će izgledati njihova unutrašnjost, kakav će biti dizajn? Čemu će biti posvećeni? Na ta pitanja se traži odgovor i to baš od dizajnera. Slično se dešava i u modnoj industriji sa novim materijalima. Bio tehnologije posebno napreduju – ko će dizajnirati i praviti vještačke kukove, rebra, potkoljenice, ramena? Razvija se čitav set zanimanja koje spajaju dvije i više industrija u sasvim novim promjenama – ističe Olga Mirković Maksimović.

– Najbolji način da predvidite budućnost, je da je dizajnirate! – rekao je naučnik Bakminster Fuler. Već sada se radi na tehnologiji novih pametnih memorijskih materijala, dok uveliko postoji njihova primjena u proizvodnji namještaja. Istraživanje pametnih materijala od metala i sa memorijskim legurama je rad i to dugogodišnji. Mjesečne zarade, u zavisnosti od znanja i iskustva, kreću se i do nekoliko hiljada evra.

Automobilska industrija je ponovo u ekspanziji. Paralelno i uveliko se radi na razvoju i automobila sa malom potrošnjom goriva i emisijom štetnih gasova, kao i auta na električni pogon, i inteligentnih vozila. Iako ti pametni automobili liče na klasične, sigurno je da će njihov izgled itekako razvojem elektronike i njihovom masovnijom upotrebom biti promjenjen. Šta će biti na kraju tunela budućnosti, niko ne zna jer se svjetlo ne nazire, ali se u njemu itekako nalazimo. Kolika je zarada? Teško je reći, naročito sada. Ono što je sigurno jeste da je itekako plaćeno.