Wall Street: Indeksi pod pritiskom IBM-ovih rezultata

Na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi pali, već peti put u posljednjih šest trgovinskih dana, što je posljedica oštrog pada cijena nafte i slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata IBM-a

Dow Jones oslabio je 0,58 odsto, na 20.404 boda, dok je S&P 500 pao 0,17 odsto, na 2.338 bodova. Nasdaq indeks ojačao je 0,23 odsto, na 5.863 boda. Najviše su juče pale, 1,4 odsto, cijene akcija u energetskom sektoru jer su cijene nafte potonule više od 3,5 odsto. To je posljedica neočekivanih podataka o rastu zaliha benzina i manjem nego što se očekivalo padu zaliha sirove nafte u SAD-u prošle nedjelje, što pokazuje da je jaz između velike proizvodnje, a nedovoljno snažne potražnje i dalje znatan.

Cijena nafte pala je na američkom tržištu u pet od posljednjih šest dana, pa je, po prvi put u dvije nedjelje, zaronila ispod nivoa od 52 dolara po barelu.

Među najvećim se gubitnicama, s padom cijene za gotovo 5 odsto, juče našla i akcija IBM-a jer je taj tehnološki gigant izvijestio da su mu u proteklom tromjesečju prihodi pali već 20. kvartal zaredom, a oštro mu je pala i dobit.

Uprkos nekoliko velikih podbačaja, sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata zasad je vrlo dobra. Od 57 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvještaje, njih 75 odsto prebacilo je očekivanja analitičara po pitanju zarade, što je više od prosjeka u posljednja četiri kvartala.

Stoga sada u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija u prvom tromjesečju porasle za 10,8 odsto na godišnjem nivou, dok su prije nedjelju dana očekivali rast od 10,1 odsto. Zarade kompanija zaista bi trebale biti dobre, kažu analitičari, da bi uvjerile ulagače da akcija nisu precijenjene, s obzirom na snažan rast cijena od novembra prošle godine, kada je Donald Trump izabran za predsjednika SAD-a.

Zahvaljujući njegovim najavama o smanjenju poreza i povećanju državne potrošnje, nedavno su berzanski indeksi dostigli najviše nivoe u istoriji. Kako od tih obećanja zasad nema ništa, posljednjih nedjelja tržište stagnira, a ulagači se pitaju mogu li poslovni rezultati kompanija opravdati visoke cijene.

Ulagači su oprezni i zbog geopolitičkih rizika, uključujući napetosti između SAD-a i Sjeverne Koreje, kao i predstojeće predsjedničke izbore u Francuskoj i parlamentarne u Britaniji.