Azijske berze porasle peti dan zaredom, blagi rast dolara

Berza

Na azijskim berzama u petak su cijene akcija porasle peti dan zaredom jer se ulagači nadaju dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u plusu 0,2 odsto, dok su cijene akcija u Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji ojačale između 0,1 i 0,3 odsto. U Šangaju su pale 0,3 odsto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,30 sati u plusu 0,2 odsto, dostigavši novi najviši nivo od maja 2015. godine. Od početka nedjelje taj je indeks na dobitku 3,3 odsto.

Dobro raspoloženje na azijskim berzama zahvaljuje se jučerašnjem nastavku blagog rasta Wall Streeta, pri čemu je Dow Jones indeks dostigao novi rekordni nivo. Ulagači se nadaju da će predstojeća sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija opravdati rast cijena dionica posljednjih mjeseci i možda podržati daljnji uspon tržišta.

Na početku sezone objava poslovnih izvještaja analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle za 7,8 odsto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Pozitivno na tržišta utiče i rast cijena nafte. Doduše, jutros je na američkom tržištu cijena barela skliznula 0,2 odsto, na 45,95 dolara, no od početka nedjelje na dobitku je gotovo 4 odsto.

Na londonskom je tržištu barel jutros pojeftinio 0,1 odsto, na 48,35 dolara, dok je od početka nedjelje poskupio 3,3 odsto. A na valutnim je tržištima dolar stabilan nakon posljednjih poruka predsjednice američke centralne banke Janet Yellen.

U njenom polugodišnjem izvještaju Kongresu o monetarnoj politici Yellen je najavila dalje povećanje ključnih kamatnih stopa i smanjenje nagomilanih bilansa Feda, ali istakla je da će to biti postepeno, zavisno od kretanja ekonomskihh pokazatelja.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 95,73 boda, dok je juče u ovo doba iznosio 95,60 bodova. Od početka nedelje na gubitku je 0,3 odsto. Kurs dolara prema japanskoj valuti porastao je jutros na 113,40 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 112,95 jena. Od početka nedjelje na gubitku je oko 0,4 odsto.

Jutros je američka valuta malo ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula s jučerašnjih 1,1435 na 1,1410 dolara. Na nedjeljnom nivou je cijena eura prema dolaru gotovo nepromjenjena.