Evropske berze miruju na početku nedjeljnog trgovanja

Berza

Na evropskim berzama u ponedjeljak ujutro trguje se mirno jer je pobjeda Emmanuela Macrona na francuskim predsjedničkim izborima bila očekivana, dok je rudarski sektor pod pritiskom zbog slabosti ciena sirovina.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati u minusu 0,1 odsto, nakon što je prošle nedjelje dostigao najviši nivo u 20 mjeseci. Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati na gubitku 0,10 odsto, na 7.292 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,15 odsto, na 12.697 bodova, a pariski CAC 0,60 odsto, na 5.394 boda.

Ulagači su odahnuli nakon pobjede Emmanuela Macrona u drugom krugu predsjedničkih izbora sa 66 odsto glasova, dok je liderka krajnje desnice Marine Le Pen, koja je najavljivala referendum o izlasku Francuske iz eurozone i EU, dobila 34 odsto.

Pobjeda 39-godišnjeg bivšeg bankara donijela je veliko olakšanje ulagačima koji su strahovali od još jedne pobjede populizma nakon glasanja o izlasku Velike Britanije iz EU-a i trijumfa Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima.

Evropska su tržišta to i očekivala, stoga su posljednjih nedjelja snažno porasla. Jutros se trguje mirno.

Blagi gubici indeksa najviše su posljedica pada cijena metala, što je pritislo akcije u rudarskom sektoru. Tako su akcije Antofagaste, Anglo Americana i Rio Tinta pojeftinile više od 2 odsto.

S druge strane, podršku tržištima pruža rast cijena nafte, nakon što su prošle nedjelje potonule više od 5 odsto i zaronile na najniže nivoe od novembra prošle godine.

Zahvaljujući porukama iz OPEC-a kako bi se dogovor o smanjenju proizvodnje mogao produžiti i nakon juna, na američkom je tržištu cijena barela jutros porasla 1,4 odsto, na 46,85 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 1,3 odsto, na 49,75 dolara.