Agrokor će sanirati AlixPartners, Slovenija dobila lex Mercator

Vanredni upravnik Agrokora Ante Ramljak je za savjetnika u sanaciji koncerna unajmio AlixPartners, kompaniju koja učestvuje u restrukturiranju Enrona

Ramljak je ovu kompaniju izabrao nakon što je prošle sedmice razgovarao s predstavnicima još pet kompanija specijalizovanih za restrukturiranje – Ernst&Young, McKinsey, Boston Consulting Group, Roland Berger i KPMG.

– Riječ je o kvalitetnoj kompaniji, a njihov fokus će biti: osiguravanje tekuće likvidnosti, upravljanje cash-flowom svih operativnih kompanija Grupe i poslovno planiranje tj. analiziranje Agrokorovih kompanija i poboljšavanje njihove profitabilnosti, istakao je Ramljak.

AlixPartners peta je najveća kompanija na području savjetovanja u restrukturiranju na svijetu. Radila je spašavanju svjetskih kompanija, među kojima su i General Motors, Enron te neki veliki trgovački lanci. Udio kompanije AlixPartners u restrukturiranju na svjetskom nivou iznosi 33 posto.

Istovremeno, slovenski parlament u utorak je s 47 glasova za i 20 protiv potvrdio zakonski prijedlog vlade nazvan „lex Mercator“ kojim se nastoji zaštititi slovenski interesi u postupku restrukturiranja slovenskog trgovačkog lanca u vlasništvu koncerna Agrokor.

Prihvaćenim zakonom Agrokorova kompanija-kći definiše se kao slovensko „sistemsko preduzeće“, važno za zaposlenost i za socijalnu i finansijsku stabilnost.
Lex Mercator stvara zakonsku podlogu za imenovanje predstavnika države kao dodatnog vanrednog člana Mercatorove uprave koji bi kontrolisao finansijske transfere između matičnog koncerna i Mercatora.

Zakon se donosi u vanrednoj situaciji kako bi se spriječilo finansijsko iscrpljivanje slovenskog trgovačkog lanca koji ima gotovo 25.000 zaposlenih u Sloveniji i Srbiji.

Dvije opozicione stranke glasale su protiv zakona, ocijenivši da će biti neefikasan i da je prijedlog „nepripremljen“. Te stranke smatraju da se donošenjem zakona država miješa u privatno vlasništvo što može dovesti do nepovjerenja stranih investitora i podizanja tužbi protiv Slovenije.