Azijske berze: Dolar stabilan, berze rastu peti dan zaredom

Berza

Na azijskim berzama cijene akcija su porasle i u srijedu, peti dan zaredom, što se zahvaljuje optimizmu ulagača u vezi američke ekonomije, dok je euro stabilan jer su splasnule zabrinutosti oko političkog smjera Francuske

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u plusu otprilike 1 odsto, dok su cijene akcija u Šangaju, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji porasle između 0,2 i 0,7 odsto. Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,3 odsto, blizu najviših nivoa od juna 2015.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji snažan rast cijena akcija na Wall Streetu, drugi dan zaredom, koji su podstakli bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati niza kompanija, među kojima Catrepillara i McDonald′sa. To je podstaklo rast Dow Jones indeksa za više od 1 odsto, dok je Nasdaq indeks dostigao novi najviši nivo u istoriji.

Od više od 100 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvještaje, njih 77 odsto prebacilo je očekivanja analitičara po pitanju zarade, što je više od prosjeka u posljednja četiri kvartala.

Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procjene rasta zarada kompanija u prvom tromjesečju na 11,4 odsto na godišnjem nivou, dok su prije početka sezone objava rezultata očekivali rast od 10,1 odsto.

Pozitivno na tržišta utiču i vijesti o poreskoj reformi, koju će predsjednik SAD-a Donald Trump predstaviti u srijedu, a koja obuhvata smanjenje poreza i građanima i kompanijama, što bi trebalo podstaćii rast američke ekonomije.

S druge strane, cijene su nafte jutros pale jer posljednji podaci pokazuju da u SAD-u zalihe i dalje rastu, a to znači da se jaz između prevelike proizvodnje i nedovoljno snažne potražnje ne smanjuje značajnije. Zbog toga je cijena barela na američkom tržištu skliznula 0,3 odsto, na 49,40 dolara.

A na valutnim tržištima euro zadržava svoje dobitke nakon što je u ponedjeljak prema dolaru skočio 1,3 odsto i dostigao najviši nivo u pet i po mjeseci. To se zahvaljuje pobjedi Emmanuela Macrona u prvom krugu predsjedničkih izbora u Francuskoj u nedjelju, zbog čega su splasnuli strahovi ulagača da će pobijediti liderka krajnje desnice Marine Len Pen, koja je najavljivala referendum o izlasku te zemlje iz eurozone i Evropske unije.

Jutros se kurs eura kreće oko 1,0945 dolara, dok je juče u ovo doba iznosio 1,0860 dolara. I dok je prema euru pala, cijena dolara prema japanskoj valuti porasla je na 111,35 jena, dok je juče u ovo doba iznosila 110,10 jena.