Oprez na Wall Streetu, indeksi stagnirali

Berza

Na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi ostali gotovo nepromijenjeni i na putu su gubitaka drugi kvartal zaredom jer su ulagači vrlo oprezni, s obzirom na to da se rast ekonomija usporava, dok se očekuje dalje povećanje kamatnih stopa.

Dow Jones ojačao je 82 boda ili 0,27 odsto, na 31.029 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,07 odsto, na 3.818 bodova, a Nasdaq indeks 0,03 odsto, na 11.177 bodova.

U pet od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica su juče pale, a najviše u energetskom sektoru, što je posljedica pada cijena nafte. Najviše je, pak, porastao zdravstveni sektor.

Ulagači su oprezni jer su i juče iz američke centralne banke Fed stigle poruke da će u julu kamatne stope biti dodatno oštro povećane kako bi se suzbila inflacija, koja se kreće na najvišem nivou u više od 40 godina. Čelnici Feda poručuju i kako je privreda dovoljno snažna da izdrži povećanje kamata i da neće doći do recesije.

Ali, ulagači nisu sigurni u to, jer su juče objavljeni revidirani podaci pokazali da je u prvom tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) pao nešto više nego što je pokazala prva procjena. Pritom je lična potrošnja, koja čini oko 70 odsto BDP-a, pridonijela manje nego što je prvobitno objavljeno. A to znači da je inflacija uticala na potrošnju i da bi potrošnja i ubuduće mogla da slabi, s obzirom na rast kamata.

Fedovo povećanje kamata i usporavanje rasta ekonomije glavni su razlozi pada S&P 500 indeksa od početka godine za oko 20 odsto.

Do kraja drugog tromjesečja preostao je još samo jedan dan, a sva tri najvažnija indeksa na putu su gubitka drugi kvartal zaredom, što nije zabilježeno od 2015. godine. Pritom je S&P 500 indeks na putu najvećeg gubitka u prvom polugodištu još od 1970. godine.

„Fed je morao da odstupiti od labave monetarne politike kakvu je vodilo desetak godina, i započne ciklus zaoštravanja. Za mnoge ulagače to je nešto sasvim novo. Dolazi do zauzimanja novih pozicija, pošto ubuduće očekujemo sasvim drugačije okruženje po pitanju kamata“, kaže direktorica u Verdence Capital Advisors Megan Horneman.

A na evropskim berzama cijene dionica juče su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,15 odsto, na 7.312 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,73 odsto, na 13.003 boda, a pariški CAC 0,90 odsto, na 6.031 bod.