Wall Street: S&P 500 indeks nastavlja da niže rekorde

Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 dostigao novi rekordni nivo, kao i Nasdaq indeks, jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati nekoliko trgovačkih lanaca

Dow Jones ojačao je 0,34 odsto, na 21.082 boda, dok je S&P 500 porastao 0,44 odsto, na 2.415 bodova, a Nasdaq indeks 0,69 odsto, na 6.205 bodova. S&P 500 porastao je juče šesti dan zaredom, na novu rekordni nivo, što se najviše zahvaljuje skoku cijene akcija u trgovačkom sektoru za prosječnih 1,6 odsto, nakon što je nekoliko trgovačkih lanaca izvijestilo o boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima za prvo tromjesečje.

Akcija Best Buya poskupjela je više od 21 odsto, a slijedila je cijena akcija Searsa s rastom od 13,5 odsto, dok je akcija PVH-a, krovne kompanije modne kuće Tommy Hilfiger, poskupjela gotovo 5 odsto.

Trgovački lanci nastavili su niz boljih nego što se očekivalo poslovnih rezultata američkih kompanija, što već neko vrijeme podržava rast cijena akcija. Pozitivno na tržišta utiču i poruke američke centralne banke da će kamatne stope povećavati tek postepeno, u skladu s ekonomskim pokazateljima.

Juče je VIX indeks ′straha′ Čikaške berze opcija pao na najniži nivo u dvije nedjelje, 9,7 bodova, što pokazuje da ulagači manje osiguravaju svoje portfelje od mogućeg pada cijena akcija.

Veći uspon indeksa onemogućio je juče samo pad cijena nafte za gotovo 5 odsto zbog čega su akcije u energetskom sektoru u prosjeku pojeftinile 1,8 odsto.

Na evropskim berzama se juče trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,04 odsto, na 7.517 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,07 odsto, na 12.621 bod, a pariski CAC 0,08 odsto, na 5.337 bodova.