Wall Street: Berze porasle, novi rekordi S&P 500 i Nasdaq indeksa

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene akcija porasle, pri čemu su S&P 500 i Nasdaq indeks dostigli nove rekordne nivoe, zahvaljujući rastu cijena nafte i akcija u tehnološkom sektoru nakon masovnog hakerskog napada u svijetu

Dow Jones ojačao je 0,41 odsto, na 20.981 bod, dok je S&P 500 porastao 0,48 odsto, na 2.402 boda, a Nasdaq indeks 0,46 odsto, na 6.149 bodova.

Novi rekord S&P 500 indeksa zahvaljuje se rastu energetskog sektora jer su cijene nafte dostigle najviše nivoe u tri nedjelje nakon što su Saudijska Arabija i Rusija poručile da bi se dogovoreno smanjenje proizvodnje članica OPEC-a i nekih nečlanica tog kartela trebalo produžiti do početka 2018. godine.

Lani su najveći svjetski proizvođači dogovorili smanjenje proizvodnje za 1,8 miliona barela dnevno u prvoj polovini ove godine, ali kako taj potez nije doveo do značajnijeg smanjenja jaza između prevelike ponude i nedovoljno snažne potražnje, OPEC razmatra produženje tih rezova i na drugu polovinu ove godine, pa čak i na početak 2018.

– Tržište nafte dobro je reagovalo i to je podržalo tržište kapitala – kaže R. J. Grant, direktor u firmi Keefe, Bruyette & Woods.

Novi rekord Nasdaq indeksa zahvaljuje se rastu cijena akcija u tehnološkom sektoru jer se očekuje da će firme i vlasti više trošiti na zaštitu informatičkih ssstava nakon masovnog hakerskog napada ucjenjivačkim softverom koji je tokom vikenda pogodio računarske mreže firmi i javnih ustanova u više od 150 zemalja svijeta.

Ulagače su ohrabrili i dobri pokazatelji s tržišta nekretnina, što je podržalo nade da bi se rast američke ekonomije ipak mogao ubrzati nakon usporavanja u prvom tromjesečju.

Zahvaljujući svemu tome, juče su cijene akcija porasle u devet od 11 sektora S&P 500 indeksa, pa su taj indeks i Dow Jones nadoknadili cjelokupni gubitak od prošle nedjelje.

I na evropskim berzama cijene akcija juče su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,26 odsto, na 7.454 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,29 odsto, na 12.807 bodova, a pariski CAC 0,22 dosto, na 5.417 bodova.