Pada ogromna optužnica protiv Todorića?

Region

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda donijelo je novu odluku u slučaju Agrokor, ovaj put o tome je li finansijsko vještačenje Ismeta Kamala zakonit ili nezakonit dokaz. Sud je Kamalovo svjedočenje proglasio nezakonitim dokazom.

Riječ je o vještačenju koje je temelj cijele optužnice za izvlačenje milijardu i 200 miliona eura iz Agrokora, piše Index.hr.

Kamal je u februaru i martu ispitan pred optužnim vijećem kao svjedok, a ne kao stručnjak poljskog KPMG-a, koji je potpisao knjigovodstveno-finansijsko-revizorski nalaz koji branitelji okrivljenika smatraju nezakonitim.

Prvookrivljeni u aferi Veliki Agrokor i nekadašnji vlasnik tog koncerna Ivica Todorić prekinuo je prvo ispitivanje Kamala održano početkom novembra prošle godine zatraživši izuzeće svih nadležnih sudaca i tužitelja, no zahtjev bivšeg vlasnika Agrokora je odbijen.

Advokati optuženih u aferi Agrokor duće vrijeme tvrde da je Kamalov vještački nalaz, koji je državu stajao 8,6 milijuna kuna, nezakonit jer su ga umjesto poljskog KPMG-a izradili hrvatski vještaci koji su u sukobu interesa s obzirom na to da su radili za Agrokor u vrijeme vanredne uprave.

– Ja sam krivično prijavio glavnu državnu advokaticu Zlatu Hrvoj Šipek, Sani Ljubičić i ove druge, da sad ne nabrajam. Oni to sve stavljaju u ladicu, ali se informacije sve više otvaraju – izjavio je pred sudom uoči ročišta Ivica Todorić, prenosi HRT. Kao i svaki put dosad, ponovio je kako očekuje pobjedu.

Todorića i 14 suoptuženika optužnica tereti da su od 2006. do 2017. oštetili koncern za 1,2 milijarde kuna. Od toga je Ivici Todoriću, kako tvrdi tužiteljstvo, pribavljeno 923,6 miliona kuna, a ostatak od oko 320 miliona kuna nizozemskom Agrokor Investmentu BV.

O osnovanosti optužnice od 459 stranica optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda raspravlja od 2021., a u međuvremenu je Visoki kazneni sud naložio novo propitivanje zakonitosti finansijskog vještačenja na kojem se optužnica temelji. Svi optuženici od početka odbacuju sve što im tužiteljstvo stavlja na teret.

Vrhovni sud je sredinom februara potvrdio presudu zagrebačkog Županijskog suda u slučaju Mali Agrokor, prema kojoj su Todorić i njegovi suradnici oslobođeni optužbe da su oštetili koncern za oko 1,25 miliona eura.