Vlasnik Ruskog cara i zvanično preuzeo Večernje novosti

Region

Smederevska firma „Media 026” postala je vlasnik 98,06% akcija Kompanije Novosti, nakon što je Dentralni registar depo i kliring hartija od vrijednosti odobrio postupak upisa akcija.

Vlasnik preostalih akcija od 1,94% jeste preduzeće za trgovinu hartijom Beodragos. Najveći paket akcija medijske i izdavačke kompanija preuzela je štamparija Borba, koja je u većinskom državnom vlasništvu, na osnovu potraživanja koja su tada bila preko milijardu dinara. Nakon toga, u avgustu je Borba za oko 300 miliona dinara prodala cjelokupan udio u Novostima firmi iz Smedereva Media 026 koja je u vlasništvu privrednog trgovinskog društva Rajić Invest Bobana Rajića, koje posluje unutar poslovne grupacije Coka. Inače, ova kompanija se bavi trgovinom, ugostiteljstvom , remontom i proizvodnjom šinskih vozila, a u vlasništvu grupacije je i čuvena beogradska kafana Ruski car u Knez Mihailovoj ulici.

Prethodno je većinski vlasnik bio biznismena Milan Beko sa preko 60% akcija, Republika Srbija sa oko 30%, PIO fond sa oko sedam i fizička lica sa manje od jednog procenta. Prethodno je imao namjeru da Novosti kupi i Vlade Divac, ali mu nije udovoljeno, nakon čega se povukao u SAD.