Rudarski i energetski sektor pritisnuli evropske berze

Na evropskim se berzama jutros trgovalo oprezno, nakon jučerašnjeg rasta cijena dionica, dok su rudarski i energetski sektor pod pritiskom zbog pada cijena metala i nafte

STOXX indeks 600 vodećih evropskih dionica bio je u 9.30 sati u minusu 0,2 posto. Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su oko 9.30 sati u minusu između 0,1 i 0,3 posto.

Najviše je jutros, 1,4 posto, pao STOXX Evrope 600 indeks rudarskog sektora jer su cijene industrijskih metala, kao što su bakar i aluminijum, pale između 0,5 i 1,2 posto.

Cijene dionica Anglo Americana, BHP Billitona i Rio Tinta pale su između 1 i 2,4 posto.

Pod pritiskom je i energetski sektor, sa prosječnim padom cijena za 0,8 posto, jer su pale cijene nafte.

Nakon što je prošle sedmice, zahvaljujući dogovoru članica OPEC-a o smanjenju proizvodnje nafte, cijena barela na američkom tržištu skočila oko 12 posto, jutros je pala više od 1 posto, na 51,26 dolara.

Italijanski FTSE MIB indeks jutros stagnira, nakon što je juče oslabio 0,2 posto. Juče su znatno pale cijene dionica italijanskih banaka jer se ulagači plaše produbljivanja krize bankarskog sistema nakon što je premijer Matteo Renzi najavio ostavku jer građani nisu podržali njegov prijedlog ustavnih reformi.

Uprkos političkoj krizi u Italiji, juče su na evropskim berzama cijene dionica porasle, dok je na Wall Streetu Dow Jones indeks dostigao novu rekord jer su ulagači procijenili da ne postoji opasnost po euro.

Na azijskim su berzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 9.30 sati bio u plusu 0,7 posto. Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,5 posto, na 18.360 bodova.