Zašto su jedino ekonomisti oprezni s novim francuskim predsjednikom

Političari čestitaju, berze bilježe rekorde, čak i građani su zadovoljni. Čini se da jedino neki ekonomisti čestitajući novom francuskom predsjedniku odmah i upozoravaju: opasnost je odgođena, ali ne i otklonjena

Direktor minhenskog ekonomskog instituta Ifo, Clemens Fuest je uvjeren: “Za Njemačku će Macron biti izazovan, ali konstruktivan partner.”  A ako novom francuskom predsjedniku zbilja uspije da reformiše svoju zemlju, od toga će imati koristi čitava Evropa. Ipak, niti on ne zna da kaže hoće li Macron uspjeti da sprovede i više nego ambiciozne ideje: 39-godišnji bivši francuski ministar ekonomije  želi da čitava zona eura odlučuje o zajedničkom budžetu, da ima vlastiti parlament i zajedničkog ministra finansija. Francuska doduše u prošlosti jeste bila jedna od najglasnijih protivnika “super-države” i zagovornik tek “unije nacija” – ali nipošto nije bila jedina u tim zahtjevima.

Zato je i njemački stručnjak oprezan i upozorava kako je “važno da Njemačka sama razvije koncept za budući razvoj zone eura kako bi bila spremna za razgovore koji će uslijediti”, piše Deutsche Welle.

I predsjednik berlinskog instituta DIW Marcel Fratzscher najprije počinje čestitkama Macronu i to smatra “dobrim danom za Francusku, Njemačku i Evropu”. Francuska sada ima predsjednika koji sa sobom nosi najbolje pretpostavke za obnovu Francuske ekonomije i reformiranje Evrope, kaže on.

Ali onda i ovaj njemački ekonomista dodaje: “Sve to pod pretpostavkom da Macron i na parlamentarnim izborima koji slijede za sobom okupi solidnu većinu. Onda će njemačka vlada konačno opet imati snažnog partnera”, smatra Fratzscher. Isto tako dodaje svoje mišljenje kako bi i Berlin “morao biti otvoreniji prema opravdanim kritikama iz Evrope i Francuske”, kaže direktor instituta DIW. Tu prije svega misli na kritike njemačkog spoljnotrgovinskog suficita kojeg je Macron napao oštrim riječima, ali i na načelnu politiku štednje koju zastupa ova vlada u Berlinu.

I predsjednik Udruženja veletrgovaca, vanjske trgovine i uslužnih djelatnosti (BGA) Anton Börner najprije počinje lijepim riječima: “Čestitamo Emmanuelu Macronu na ovoj tako važnoj pobjedi, ne samo za Francusku nego i za čitavu Evropsku uniju pa tako i za Njemačku. Francuzi su se odlučili za Francusku otvorenu prema svijetu i prema budućnosti i odlučili su se za sigurnost EU-a. Radujemo se saradnji s novim francuskim predsjednikom i nadamo se da će se on prihvatiti tako nužnih reformi za Francusku.”

Isto tako i Börner nastavlja: i Njemačka i Evropska unija moraju “prepoznati ovaj više nego jasan hitac upozorenja da je jedna protivnica Evrope dospjela sve do posljednjeg izbornog kruga i da iz te spoznaje moraju slijediti i djela”, misli predsjednik BGA. I samo njemačko-francusko partnerstvo se mora “opet ispuniti s više života”, gdje on na primjer predlaže zajedničke infrastrukturne projekte.

I glavni ekonomista Commerzbanka Jörg Krämer gotovo odmah nakon čestitki nastavlja upozorenjem kako izbor Macrona ne smije značiti da očekivanja postanu previše velika. Kriza koja je prijetila razdorom same Evropske unije je doduše odgođena, ali i ovaj ekonomista upozorava kako “nakon izbora odmah počinje razdoblje prije izbora.” I on podsjeća na skorašnje parlamentarne izbore u Francuskoj gdje ovaj stručnjak njemačke banke ne vidi previše nade da Macron i njegovi pristaše osvoje apsolutnu većinu u parlamentu. A to, “zajedno s njegovim neodlučnim programom govori protiv nekakve živahne politike reformi u Francuskoj.”

Što god Macron govorio da bi bilo dobro učiniti, treba uvijek imati na umu da je i on još daleko od toga da “slomi” tamošnje sindikate. Ali i ekonomisti upozoravaju: jedini način da se spriječe nacionalisti nije nekoga “slomiti”, nego većini građana Evrope dokazati da je to bolja opcija, piše DW.