U BiH posluje 200 austrijskih kompanija

Bosna i Hercegovina po značaju je 43. izvozni partner za Austriju, dok po uvozu zauzima 35. mjesto

Republika Austrija prema podacima Centralne banke BiH u 2015. godini s 2,49 milijardi KM investitor je broj jedan u BiH. Nalazi se ispred Srbije, Hrvatske, Ruske Federacije i Slovenije, a prema informacijama za devet mjeseci 2016. investirani iznos se povećao za neto deset miliona eura.

U BiH, po navodima Trgovinskog odjela Ambasade Austrije u BiH, do sada je investiralo ili u njoj posluje oko 200 austrijskih kompanija, od čega je jedna trećina investirala u proizvodnju. Navode da su austrijske kompanije zadovoljne, prije svega, geografskim položajem, ali i kvalitetnom radnom snagom. Istovremeno, dodaju, da se prednost može iskazati i kroz načelno zadovoljstvo poreznim i carinskim režimom u BiH, odnosno ugovorima o slobodnoj trgovini, koju BiH ima s nekoliko zemalja.

Oblasti koje treba unaprijediti su zakonodavstvo i sudski sistem, odnosno njihovo nesmetano i brže funkcioniranje nego što je to sada slučaj. Takođe, određene političke i ekonomske nestabilnosti u ovom trenutku ne doprinose razvoju bolje investicione klime.

BiH, između ostalog, mora ubrzati izgradnju saobraćajne infrastrukture, pojednostaviti i ubrzati administrativne procedure za kompanije koje ovdje žele poslovati.

Trgovinska razmjena BiH i Austrije u 2016. iznosila je 834.827.809 eura. Austrija je u 2016. uvezla robu i usluga u visini od 480.941.362 eura iz BiH ili 4,3 posto više u odnosu na 2015. godinu, dok je BiH uvezla iz Austrije robe i usluga u vrijednosti od 353.886.447 eura ili 5,3 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

BiH je s Republikom Austrijom imala i 2016. pozitivan trgovinski bilans ili suficit od 127 miliona eura.

Iz Austrije u BiH uglavnom su se izvozile mašine i vozila, obrađeni industrijski proizvodi poput proizvoda od plastike, kože, tekstila, novinskog papira, drveta i građevinskog materijala. Takođe i izvoz mesa bio je povećan u 2016. Bh. izvoz u 2016. rastao je po stopi od 3,47 posto, dok je austrijski izvoz u BiH rastao po stopi od 4,7 posto.

Najznačajnije grupe proizvoda koje su izvezene iz BiH u Austriju su proizvodi mašinske industrije poput kugličnih ležajeva, električnih mašina, razvodnih ormara, gotovi proizvodi poput obuće, namještaja, odjeće, proizvodi od plastike, obrađeni proizvodi od aluminija i drugih metala, hemijski proizvodi kao i sirovine poput sirove kože i drveta. Zaslugu za rast bh. izvoza imaju firme koje se bave lon-proizvodima, ali i austrijske firme, koje su investirale u proizvodnju u BiH.