Azijske berze pale, cijene nafte u porastu

Na azijskim berzama u utorak se trguje oprezno, kao i prethodnih dana, zbog geopolitičkih rizika, ali i suzdržanosti ulagača uoči sezone objava poslovnih izvještaja kompanija za prvo tromjesečje

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio u minusu 0,7 odsto, dok su cijene akcija u Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,4 i 0,8 odsto. Berzanski indeksi u Singapuru i Australiji porasli su između 0,2 i 0,3 odsto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,00 sati bio u minusu 0,4 odsto.

Na tržištima vlada oprez zbog geopolitičkih napetosti nakon što je prošloga petka SAD izveo najveću vojnu akciju u Siriji od početka građanskog rata prije šest godina. Američki državni sekretar Rex Tillerson poručio je juče da je udar na Siriju, zbog toga što su nene vojne snage koristile hemijsko oružje protiv pobunjenika, upozorenje i drugim zemljama, uključujući Sjevernu Koreju.

Američki vojni brodovi nedaleko su korejskom poluostrvu, dok su se Kina i Južna Koreja juče složile da se Sjevernoj Koreji uvedu strože sankcije ako nastavi s testiranjem raketa.

Pažljivo se prati i razvoj događaja u Francuskoj uoči izbora u drugom dijelu aprila. Ankete pokazuju da bi u drugi krug mogli ući centrist Emmanuel Macron i liderka krajnje desnice Marine Le Pen. Ulagači se plaše Le Pen, koja zagovara odbacivanje eura i referendum o izlasku iz Evropske unije.

U fokusu ulagača ove će nedjelje biti i početak sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju ove godine ostvarile 10,1 odsto veću dobit nego u istom lanjskom razdoblju, a da su njihovi prihodi u prosjeku porasli 7 odsto.

Ulagači se nadaju i većem rastu dobiti i prihoda, s obzirom da su akcije na Wall Streetu, po nekim mjerilima, preskupe.

A cijene su nafte dostigle najviše nivoe u pet nedjelja jer se ulagači plaše poremećaja snabdijevanja s Bliskog istoka, nakon američkih napada na Siriju. Tako se jutros cijena barela na američkom tržištu kreće oko 53,10 dolara, dok se na londonskom tržištu barelom trguje po 56,00 dolara.

Na valutnim je tržištima dolar oslabio, pa se njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros kreće oko 101,05 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 101,25 bodova. Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo na 110,70 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 111,40 jena. U odnosu na evropsku valutu, dolar je stabilan, pa se cihena eura kreće na jučerašnjim nivoima, oko 1,0580 dolara.