U čemu se vozi novi francuski predsjednik

Francuski predsjednici tradicionalno se voze u luksuznim automobilima domaće proizvodnje. Na inauguraciji Emanuela Makrona novi predsjednik prodefilovao je ulicama Pariza u krosoveru DS7 Crossback

Francuski predsjednici najčešće su se vozili u Citroenovim luksuznim automobilima, među kojima je vjerovatno najpoznatiji bio model DS – čuvena „ajkula“, u raznim varijantama. Kasnije je ovaj model zamijenjen Citroenima SM, CX, XM i C6, dok se prethodni predsjednik Oland vozio u specijalnoj verziji Citroena DS5.

U međuvremenu, premijum marka DS izdvojena je iz Citroena i sada posluje kao poseban brend u okviru PSA grupacije, pa predsjednički automobil Emanuela Makrona više nema oznaku Citroen, već je u pitanju najnoviji DS krosover – DS7 Crossback:

Automobil u kojem se vozi predsjednik Francuske modifikovan je u odnosu na regularnu verziju i ofarban u specijalnu mastilo-plavu boju. Predsjednički DS7 Crossback ima mogućnost otvaranja krova, dok je unutrašnjost presvučena crnom kožom.

Pogledajte u kakvim su se Citroenima vozili Makronovi prethodnici:

Inače, DS7 Crossback imao je svjetsku premijeru u martu, na sajmu automobila u Ženevi. Riječ je o prvom DS krosoveru za evropsko tržište. Jedna od specifičnosti ovog automobila je i Plug-in hibridni pogonski sistem koji se sastoji od benzinca i dva elektromotora – po jednim na svakoj osovini, čime se postiže efekat pogona na sva 4 točka.

Benzinski agregat proizvodi 200 ks, a svaki od električnih motora isporučuje po 109 ks. Ukupna kombinovana snaga hibridnog sistema je 300 ks, a motor je uparen sa osmobrzinskim automatskim mjenjačem.

Električni dio pogonskog sistema pored elektromotora čini i litijum-jonska baterija kapaciteta 13 kWh. Vozaču su na raspolaganju tri moda vožnje, a ako se DS 7 Crossback vozi isključivo na struju, može da prijeđe maksimalno 60-ak km. Za dopunu baterije na kućnoj utičnici potrebno je 4,5 sati, dok se uz pomoć brzog punjača ovo vrijeme skraćuje na 2,5 sati.

Osim u hibridnoj verziji, DS 7 Crossback može da se naruči i sa konvencionalnim benzinskim i dizel pogonskim varijantama. Na raspolaganju su tri benzinca (THP 225, THP 180, PureTech 130) i dva dizelaša (BlueHDi 180, BlueHDi 130).

HyperFocal: 0

Automobil je opremljen i DS Connected Pilot sistemom auto-pilota koji po potrebi može da odmijeni vozača, prije svega na autoputu, pri brzinama između 30 i 180 km/h. Osim funkcije aktivnog tempomata, ovaj uređaj u stanju je i da izvodi korekcije pravca kretanja automobila.

Među brojnim bezbjednosnim sistemima asistencije su DS Night Vision koji koristi infracirvenu kameru za bolju vidljivost u noćnim uslovima vožnje, DS Driver Attention Monitoring, motri na vozača i upozorava ga ako kod njega primijeti znake umora i DS Active LED Vision, adaptivni farovi koji koriguju širinu i dužinu svjetlosnog snopa u zavisnosti od brzine vozila i uslova u saobraćaju. (B92)