Otvoren 70. Filmski festival u Kanu

Francusko-američka glumica Lili-Rouz Dep i iranski reditelj Ašgar Farhadi proglasili su otvorenim 70. Međunarodni kanski filmski festival

Na festivalu koji će trajati od 17. do 28. maja takmičiće se 19 filmova za prestižnu Zlatnu palmu, a ukupno 50 filmova će biti prikazano u takmičarskom programu i u drugim sekcijama.

Crvenim tepihom su prodefilovale brojne svjetske zvezde. Američka glumica Džulijan Mur, obučena u crveno, Suzan Sarandon, Robin Rajt i El Faning u bijelom popele su se poznatim kanskim stepenicama.

Uz čuvene stepenice popele su se i Francuskinja Sandrin Kiberlen, koja ove godine predsedava žirijem za Zlatnu kameru, i Španjolka Rosi De Palma, jedna od omiljenih glumica ovogodišnjeg predsednika žirija Pedra Almodovara.

Almodovar obučen skroz u crno, uključujući i leptir mašnu, prošetao je crvenim tepihom prije ceremonije, a pored njega i član žirija američki glumac Vil Smit koji nije mogao da prestane da se rukuje sa svojim obožavaocima.

Voditeljka ceremonije otvaranja glumica Monika Beluči obučena u dugu teget haljinu rekla je da „identitet filma nema ni roda, ni zastave, ni granice“. Ona je odala počast Almodovaru „čovjeku koji voli žene“ i odigrala ples sa francuskim komičarem Aleksom Lucom.

Almodovar je u govoru na svečanopsti poželio da 19 filmova u zvaničnoj konkurenciji „hrane i inspirišu“.

– Obećavam da ću biti subjektivan, strastven i blag, rekao je Almodovar prije nego što su na scenu izašli ostali članovi žirija: američki glumac Vil Smit, kineska glumica Fan Bingbing, italijanski reditelj Paolo Sorentino, i francuska glumica i rediteljka Anjes Žaui.

Gledaocima su prikazana dva odlomka iz filmova u konkurenciji, a potom je festival zvanično otvoren filmom reditelja Arnoa Deplešena „Les Fantomes d’Ismael“ (Duhovi Ismaila).

Poslije prikazivanja filma oko 800 zvanica pristustvovaće zvaničnoj večeri u Hotelu „Martinez“, na drugom kraju Kroazete.

Zlatna palma, ove godine zbog jubileja Festivala ukrašena desetinama dijamanata, biće uručena 28. maja. (Beta)