Šarliz Teron o Holivudu: Stidim se što sam dio te industrije

Film

Holivudska glumica Šarliz Teron (Charlize Theron) nazvala je Holivud industrijom „kao iz pećinskog doba“ jer rijetko omogućava ženama da režiraju visokobudžetne filmove

– Stidim se što sam dio industrije koja nikad nije dozvolila ženama da rade sa višim budžetom nego što je bio budžet za ‘Wonder Woman’ –  rekla je glumica za „Variety“, a prenosi BBC.

Film „Wonder Woman“, koju je režirala Pati Dženkins (Patty Jenkins), imao je budžet od 149 miliona dolara, a film je ostvario zaradu od 746 miliona dolara. Taj film postao je najuspješniji film koji je režirala žena, nakon što je prošlog mjeseca premašio prihode filma „Mamma mia“ iz 2008. godine.

Teron, 41-godišnja oskarovka porijeklom iz Južne Afrike, ukazala je i na nedostatak akcionih filmova sa ženama kao glavnim likovima. Njeni komentari dolaze pred izlazak njenog novog filma „Atomska plavuša“, u kojem glumi britanskog agenta MI6 iz 1980-tih godina u Berlinu.

Glumica, koja je osvojila Oskara u filmu rediteljke Peti Dženkins „Monstrum“, odigrala je još jednu akcionu ulogu u filmu „Pobesneli Maks: Autoput besa“ (Mad Max: Fury Road).

Govoreći za Varajeti, Teron je rekla i da žali što rijetki uspjesi žena u žanrovima u kojima dominiraju muškarci, nisu iskorišćeni.

– Imali smo takve trenutke, gdje žene stvarno pokažu šta umiju i postignu nevjerovatan uspjeh, jer sruše neka uvrežena mišljenja, ali onda se ta pojava ne održi. Ili se pojavi neki film koji ne postigne dovoljan uspjeh i odjednom, niko više ne želi da napravi film sa glavnom ženskom ulogom.

Teron je pretrpjela razne povrede dok je snimala „Atomsku plavušu“, među kojima i povredu koljena i dva napukla zuba.

– Želite da u scenama borbe date sve od sebe, a to umije da bude jako teško – rekla je o filmu, koji će se u bioskopima u Velikoj Britaniji naći 9. avgusta.