Azijske berze zabilježile rast, dolar i dalje slab

Na azijskim berzama u ponedjeljak su cijene akcija znatno porasle, zahvaljujući oporavku Wall Streeta, dok je dolar i dalje slab jer bi politički problemi mogli odložiti ekonomske planove američkog predsjednika Donalda Trumpa

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio na dobitku 0,5 odsto, dok su cijene akcija u Južnoj Koreji, Singapuru, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,4 i 0,9 odsto. U Šangaju su blago pale, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,00 sati bio na dobitku 0,9 odsto.

Najveći dnevni skok tog indeksa u posljednjih mjesec dana zahvaljuje se rastu cijena akcija na Wall Streetu u posljednja dva dana prošle nedjelje, čime su djelimično nadoknađeni gubici zabilježeni polovinom nedjelje.

Međutim, na tržištima ne vlada euforija dok se prati razvoj situacije na političkoj sceni u Washingtonu jer je predsjednik Trump pod udarom optužbi o mogućoj koordinacije između Rusije i njegove izborne kampanje. A zbog toga bi mogli biti odloženi Trumpovi planovi o poreskoj reformi i drugim podsticajnim politikama koje su mjesecima podržavale rast tržišta kapitala.

A cijene su nafte jutros stabilne nakon što su prošle nedjelje skočile više od 5 odsto, zahvaljujući nadi ulagača da će OPEC i neke nečlanice tog kartela produžiti dogovor o smanjenju proizvodnje i nakon juna. Jutros je na američkom tržištu cijena barela porasla na 50,80 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila oko 50,30 dolara.

Na valutnim je tržištima dolar i dalje slab zbog skandala u Washingtonu. Jutros se dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće tek nešto iznad najnižeg nivoa u šest mjeseci od 97,08 bodova, na koju je skliznuo u petak. Pritom se kurs dolara prema japanskoj valuti kreće oko 111,50 jena, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 111,25 jena. Američka je valuta blago ojačala i prema evropskoj, pa je cijena eura jutros skliznula na 1,1195 dolara, nakon što se krajem prošle nedjelje, prvi put nakon šest mjeseci, probila iznad 1,1200 dolara.