Evropske berze: Ulagači na oprezu na kraju nedjelje

Na evropskim berzama u petak ujutro trguje se oprezno, nakon što su dan prije cijene akcija dostigle najviše nivoe u godinu dana, pa su na putu nedjeljnih dobitaka.

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je oko 9,30 sati u minusu 0,3 odsto, nakon što je juče dostigao novi najviši nivo od decembra 2015. godine. Od početka nedjelje taj je indeks na dobitku 1,1 odsto. Londonski FTSE indeks bio je oko 9,30 sati u plusu 0,1 idsto, dok su pariski CAC i frankfurtski DAX oslabili između 0,1 i 0,2 odsto.

Na evropskim se berzama jutros trguje oprezno, kao i na azijskim tržištima i juče na Wall Streetu, gdje se Dow Jones indeks učvrstio iznad psihološki važnog nivoa od 20.000 bodova, dok su S&P 500 i Nasdaq indeks blago skliznuli s rekordnih nivoa.

Britanski FTSE indeks na dobitku je ponajviše zahvaljujući skoku cijene akcije Tescoa za otprilike 10 odsto, nakon što je taj trgovački lanac poručio da će ponovo isplaćivati dividendu i da će za 3,7 milijardi funti kupiti veletrgovca Bookera.

Pozitivno na tržišta utiče i stabilnost cijena nafte. Nakon što je juče skočila gotovo 2 odsto, jutros se cijena barela na američkom tržištu stabilno kreće oko 53,80 dolara. Od početka nedjelje u plusu je 2,6 odsto.

I na azijskim berzama se jutros trgovalo oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, oslabio 0,1 odsto, ali u cijeloj protekloj nedjelji porastao je 1,8 odsto. Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks jutros ojačao 0,3 odsto, na 19.467 bodova, dok je u cijeloj protekloj nedjelji porastao 1,7 odsto.