Osnivač Tvitera: Internet nije učinio svijet boljim

Osnivač Tvitera i suosnivač Blogera Evan Vilijams nedavno je dao intervju za Njujork tajms, koji ga je predstavio kao čovjeka koji je otvorio Pandorinu kutiju, u kojem je govorio o svojoj društvenoj mreži i internetu

Dok se on nije pojavio, ljudi su imali malo mjesta gdje su mogli da odu kada su preplavljeni emocijama i ludim idejama, jedino su mogli da napišu pismo nekom listu ili drže pridike komšijama, navodi ovaj medij poredeći ga sa Gutenbergom, izumiteljem štamparske mašine, kada je riječ o razvoju komunikacionih tehnologija.

– Mislio sam da kada jednom svi budu u mogućnosti da slobodno govore i razmjenjuju informacije i ideje, svijet će automatski postati bolje mjesto. Pogriješio sam u vezi sa tim – rekao je poznati preduzetnik iz Silikonske doline.

Vilijams kaže da je problem interneta to što nagrađuje ekstreme.

– Recimo da se na primjer vozite automobilom i vidite sudar. Naravno da ćete pogledati. Svako pogleda. Internet shvati da to znači da svi traže više sudara, pa pokušava da im ih obezbijedi – smatra osnivač Tvitera.

Vilijams sada ima cilj da preokrene stanje i „počisti nered“ na internetu. Njegov plan je da definiše novi model medija u svijetu koji sve teže funkcioniše pod težinom lažnih vijesti i bezvrijednih sadržaja. Zbog toga je kreirao platformu za komunikaciju, pod nazivom Medijum. Ta platforma treba da bude „snaga dobra“. Divno mjesto za čitanje i pisanje, i još ponešto. Riječi će biti glavne, kazao je Vilijams.