Vrijednost zlata porasla za 2,1 odsto

Cijena zlata je u prošloj nedjelji porasla 2,1 odsto, ostvarivši tako najveću dobit od polovine aprila

Na kraju trgovanja u petak, spot cijena zlata je iznosila 1.255,93 dolara po unci. Uprkos dobicima protekle nedjelje, zlato je na mjesečnom nivou u minusu 2,3 odsto, a u odnosu na isti dan prošle godine zlato je jeftinije oko 4 odsto.

Od početka godine cijena zlata je porasla oko 9,5 odsto. Rast cijene zlata uglavnom je posljedica slabljenja dolara koji je pod pritiskom serije skandala oko predsjednika Trampa, od navodnog odavanja povjerljivih informacija ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu, do traženja od direktora FBI-a Džejms Komija, kojeg je nedavno smijenio, da prekine istragu o vezama bivšeg savjetnika za nacionalnu bezbjednost Majkla Flina u Rusiji.

Zbog toga su opozicija i neki republikanci zatražili nezavisnu istragu o mogućoj vezi između Trampove predsjedničke kampanje i Rusije, a učestali su i pozivi za opoziv predsjednika zbog uplitanja u istragu. Sve to je pritisnulo američku valutu, jer su Trampovi planovi o smanjenju poreza i povećanju državne potrošnje pali u drugi plan, što bi moglo značiti da će američka privreda nastaviti rasti usporeno, zbog čega bi američka centralna banka mogla opreznije pristupiti povećanju kamatnih stopa.

Međutim, neki analitičari, naprotiv, smatraju da investitori pridaju veliki značaj političkim dešavanjima, naglašavajući da ekonomija ima svoje tokove. Oni vjeruju, da će bez obzira ko je predsjednik SAD, republikanci provesti najavljene reforme u cilju jačanja privrede.

Dolarov indeks, mjera američke u korpi šest najvažnijih valuta u svijetu, oslabio je 2,1 odsto i na najnižem je nivou od novembra mjeseca kada je Tramp izabran za predsjednika SAD.

Slabiji dolar čini zlato, kao i svu drugu robu koja se obračunava u dolarima, jeftinijim za inostrane kupce što povećava tražnju i cijenu zlata.