Zlato se oporavlja zahvaljujući opštoj nesigurnosti

Zlato nastavlja da se oporavlja uz podršku ekonomskih i geopolitičkih dešavanja

Američki izvještaj o stanju na tržištu rada u petak započeo je najnovije povećanje, a uz opadanje dolara i prinosa na obveznice, novi maksimalni nivoi za ovu godinu su sada jako blizu. Pored benigne inflacije, optimisti po pitanju zlata smatraju da aktuelna dešavanja pružaju sve veću podršku plemenitim metalima.

Neki od trenutnih i predstojećih pokretača cijene zlata su:

• Slabi rezultati iz američkog izvještaja o stanju na tržištu rada podižu mogućnosti za pomirljiv skok kamatnih stopa 14. juna
• Sastanak ECB, izbori u Velikoj Britaniji i svjedočenje (bivšeg direktora FBI) Komija
• Napad u Londonu i trenutne tenzije među zemljama Zaliva između Katara i grupe koju predvodi Saudijska Arabija
• Očigledna nemogućnost Trampa da nastavi sa programom naklonjenom rastu

Kao rezultat ovih najnovijih dešavanja, dolar je dodatno opao, naročito u odnosu na japanski jen, a opali su i prinosi od obveznica.

Fondovi su bili veliki kupci u posljednjih nekoliko nedjelja, dok tražnja za proizvodima kojima se trguje na berzi potpomognuta zlatom nastavlja svoj stabilan uspon. Trejderi opcijama sa sve većim podozrenjem gledaju na pozitivni cjenovni rizik.

Probivši i kratkoročne i dugoročne opadajuće trendove, cilj zlata bi sada mogao da bude USD 1.315 za uncu uz pojavu prvog otpora na maksimalnom nivou iz 17. aprila od USD 1.295,5 za uncu. (Bankar)