Ugalj poskupio za 106 procenata

Tržište

Cijena australijskog termalnog uglja u luci Njukasl, koji se smatra reperom za ogromno azijsko tržište, skočila je za 106% ove godine na više od 166 USD po metričkoj toni, prema najnovijoj nedjeljnoj procjeni Argusa, provajdera cijena na robnim tržištima, piše CNBC.

Nedjeljni indeks cijene uglja u Njukaslu, koji je početkom septembra iznosio 46,88 USD, sada se, po svemu sudeći, približava istorijskom maksimumu od 195,20 dolara koji je zabilježen u julu 2008. Njegov južnoafrički ekvivalent, indeks Ričards Bej, zaključio je nedelju do 13. avgusta na nivou od 137,06 dolara po metričkoj toni, što je rast od 55 % ove godine.

Da bi se shvatilo o kakvom se izuzetnom skoku cena termalnog uglja radi, CNBC navodi da je međunarodna referentna nafta Brent od početka godine do danas ojačala za 33 % na godišnjem nivou.

Skok tražnje za termalnim ugljem, koji se koristi u proizvodnji električne energije, ozbiljno dovodi u pitanje tzv. “energetsku tranziciju”, ocjenjuje američki medij, i dodaje da je reč o fosilnom gorivu s najvećim intezitetom emisije ugljenika, te da je stoga njegova zamjena najvažniji cilj na putu zaokreta ka alternativnim obnovljivim izvorima.

Ipak, iako kreatori politika i poslovni lideri neprestano gorove o posvećenosti ciljevima za rješavanje sve dublje klimatske krize, mnogi se i dalje oslanjaju na fosilna goriva kako bi držali korak sa rastućom potražnjom za energijom, navodi se u tekstu.