Apple počeo testirati 5G mrežu, žele ubrzati internet iPhonea

Apple je počeo testirati iduću generaciju bežične internet mreže u sjedištima kompanije u Kaliforniji

Ova 5G mreža, kako je inače nazivaju, mogla bi podići brzinu iPhonove celularne konekcije. Ugovor o testiranju 5G mreže Apple je potpisao s američkom Federalnom komisijom za komunikacije (FCC), prenosi Business Insider.

– Apple nastoji procijeniti funkcionalnost 5G interneta kroz direktno povezivanje predajnika i prijemnika iz prototipne bazne stanice. Ova procjena će pružiti inžinjerske podatke koji su značajni za buduće uređaje koji će podržavati 5G mrežu – navodi se u ugovoru s FCC-om.

Apple će testirati mrežu na dvije lokacije u Kaliforniji i to u sjedištima u Milpitasu i Mariani Avenue. Nije u potpunosti jasno zašto Apple testira 5G s obzirom na to da dosad nisu pokazivali nikakve ozbiljnije ambicije za razvoj ove mreže, ali pretpostavlja se kako žele povećati brzinu interneta na njihovim iPhone telefonima.

Prva komercijalna 5G mreža u svijetu bi se trebala pojaviti prije 2020. godine. Nakon što su zajedničkim snagama prošle godine uspostavile prvi poziv koristeći 5G mrežu, kompanije Korea Telecom i Samsung Electronics upisale su se u istoriju kada je riječ o razvoju ove mreže.