Danas se igra najisplativija fudbalska utakmica na svijetu

Danas se na novom Vembliju igra utakmica koja je novčano najvrednija u fudbalu

Hadersfild (Huddersfield) i Riding (Reading) odigraće od 16 časova finale plej-ofa Čempionšipa (engleske druge lige po rangu) za ulazak u Premijer ligu. Ovom utakmicom dobiće se treći učesnik najjače fudbalske lige na svijetu, jer su prije toga plasman obezbijedili Brajton (Brighton) i Njukasl (Newcastle).

Ova utakmica specifična je po tome da je po količini novca koja će donijeti pobjedniku najvrednija pojedinačna utakmica na svijetu. Naime, pobjedniku će pripasti minimum 170 milona funti garantovanih prihoda, a konsultantska kuća Dilojt (Deloitte) procjenjuje da će ukoliko klub zadrži status premijerligaša i narednih godina ta cifra stići i do 290 miliona.

Koliko su prihodi rasli u posljednjih 10 godine pokazuje podatak i da je na primjer Vatford (Watford) za ulazak u Premijer ligu 2006. godine osvojio 40 miliona funti, a Hal (Hull) prošle godine 110 miliona.

Kao primjer, može se povuči paralela između ove utakmice i predstojećeg finala Lige šampiona, gde će Real Madrid i Juventus odlučiti ko će uz pehar odnijeti i 15,5 miliona eura nagrade. Ukupna zarada kluba koji osvoji Ligu šampiona za cijelu sezonu od ovog takmičenja biće oko 100 miliona eura. (Bizlife)