Evropske berze: Bankarski i naftni sektor podigli berze

Na evropskim berzama u utorak ujutro cijene akcija su porasle, nakon jučerašnjeg opreznog trgovanja, a najveći su dobitnici bankarski i naftni sektor

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati u plusu 0,1 odsto, nakon što je juče oslabio. Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati u plusu 0,10 odsto, na 7.425 bodova, a pariski CAC 0,30 odsto, na 5.026 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je 0,10 odsto, na 12.041 bod.

Najviše su jutros porasle cijene akcija u bankarskom sektoru, posebno francuskom, jer je u prvoj televizijskoj debati kandidata za predsjednika pobjedu odnio Emmanuel Macron, što je ublažilo strah ulagača od pobjede krajnje desnice na predstojećim izborima.

Cijene akcija francuskih banaka BNP Paribas, Societe Generale i Credit Agricole porasle su između 1,1 i 1,8 odsto. Još je više, 3,6 odsto, skočila cijena Deutsche banke jer je počeo upis novih akcija u svrhu dokapitalizacije te najveće njemačke banke.

Podršku tržištima pruža i rast cijena nafte jer ulagači očekuju da će članice OPEC-a produžiti smanjenje proizvodnje i nakon juna, roka koji su dogovorile krajem prošle godine. Zahvaljujući tome, na londonskom je tržištu cijena barela jutros porasla 0,4 odsto, na 51,85 dolara