Wall Street raste usprkos haosu na ulicama

Berza

Dow Jones Industrial Average porastao je 91,91 bodova, ili 0,36%, na 25.475,02, S&P 500 dobio je 11,42 boda, ili 0,38%, na 3.055,73, a Nasdaq Composite je bio u plusu 62,18 bodova, ili 0,66% , na 9,552.05.

Znakovi povratka ekonomije u normalne tokove pomogli su jačanju globalnih tržišta kapitala i potiskivanju imovine sigurnog utočišta. Francuska proizvodna aktivnost porasla je u maju, nakon što je zemlja počela izlaziti iz gotovo dvomjesečnog zaustavljanja koronavirusa, izvlačeći sektor iz dubokog pada i rekordno niske aktivnosti mjesec dana ranije, pokazalo je istraživanje objavljeno u ponedjeljak.

Službeno istraživanje poduzeća iz Kine pokazalo je da je njegova fabrička aktivnost rasla sporije u maju, ali zamah u sektoru usluga i građevinskog sektora se ubrzao.

Američka proizvodna aktivnost ublažila je u maju 11-godišnji minimum, iako bi potpuni oporavak od krize COVID-19 mogao potrajati godinama zbog visoke nezaposlenosti.

Vikend nasilnih američkih protesta zbog rasizma i policijskog nasilja mogao bi predstavljati još jedan zastoj za ekonomiju koja je tek izašla iz najstrožeg zastoja od velike depresije. Nakon loših podataka o potrošnji i rasprodaji u petak, Federalne rezerve iz Atlante procjenjuju ekonomski pad od nevjerovatnih 51% na godišnjem nivou u drugom tromjesečju.

Zanimljivo, politički i društveni haos već je u istoriji bio ignorisan od strane tržišnih učesnika na tržištu. Na primjer, 1968. godina bila je veoma zapaljiva u SAD-u, no na berzi se to nije osjetilo. Nakon što je tržište u prvom kvartalu 1968. palo 9 posto (u vidu korekcije indeksa S&P 500), ostatak godine donio je preokret pa je godina okončana u plusu od 7,6 posto. Moguće je da će se ove godine ponoviti taj scenario jer je nakon oštre korekcije na početku godine, tržište poraslo 36 posto u posljednja dva mjeseca.

Izvor: Seebiz