Švajcarac osuđen jer je lajkovao na Fejsbuku

Jedan Švajcarac osuđen je zbog klevete jer je na Fejsbuku „lajkovao“ kritiku predsjednika jednog udruženja

To je prvi put u Švajcarskoj da je neko osuđen zbog „lajka“ kojim se na Fejsbuku označava kada se nekome sviđa neka slika, video ili tekst.

Po presudi okružnog suda u Cirihu, 45-godišnji građanin čije ime nije navedeno, osuđen je zato jer je stavio „lajk“ na komentare na Fejsbuku gdje je Ervin Kesler, predsjednik udruženja protivnika stočarskih farmi i klanica, bez dokaza nazvan „rasistom, fašistim i antisemitom“.

Diskusija aktivista za odbranu prava životinja, zbog koje je izrečena presuda je iz 2015. godine.

U presudi sud navodi da je taj čovjek, time što je kliknuo na poznati znak „lajk“, proširio vrijednosni sud i optužbe koje ne može da dokaže. Osuđen je na kaznu od 4.000 švajcarskih franaka (3.700 evra), a ima prava žalbe Kantonalnom sudu u Cirihu.

Keslera je 1998. upravo Kantonalni sud u Cirihu osudio na zatvorsku kaznu jer je jevrejski ritual ubijanja životinja uporedio s nacističkom praksom.  Ipak, sud smatra da čovjek koji je danas osuđen zbog „lajkovanja“ kritike Keslera, nije uspio da dokaže Keslerov „rasizam, antisemitizam ili fašizam“.

Kesler je tužio više ljudi koji su ga kritikovali na Fejsbuku 2015. godine, rekao je advokat jednog od njih. Neki su već osuđeni zbog izjava, dok je ova presuda prva izrečena nekome zbog „lajkovanja“ tuđeg komentara.