Azijske berze: Snažan rast berzi, dolar ojačao

Berza

Na azijskim berzama u petak su cijene akcija dostigle najviše nivoe u više od dvije godine, što se zahvaljuje rekordima na Wall Streetu nakon naznaka ubrzavanja rasta američke ekonomije

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio na dobitku više od 1,5 odsto, dok su cijene akcija u Singapuru, Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,4 i 1,1 odsto. U Šangaju su pale oko 0,3 odsto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,30 sati bio na dobitku 0,6 odsto, dostigavši najviši nivo u više od dvije godine.

Azijske ulagače ohrabrili su jučerašnji rekordni nivoi svih najvažnijih berzanskih indeksa na Wall Streetu nakon boljih nego što se očekivalo podataka koji ukazuju na ubrzavanje rasta američke ekonomije.

Agencija za zapošljavanje ADP izvijestila je juče da je u maju broj zaposlenih u privatnom sektoru porastao za 253.000, znatno više nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali. Zbog toga se ulagači nadaju da će i službeni izvještaji vlade o zapošljavanju, koje će biti objavljeni u petak i koje obično osjetno utiče na smijer tržišta, biti dobro. U anketi Reutersa analitičari očekuju rast broja zaposlenih za 185.000.

Juče je objavljeno i da su tvorničke aktivnosti u SAD-u u maju ojačale nakon dva mjeseca slabljenja.

Zahvaljujući naznakama ubrzanja rasta ekonomije, što bi moglo podstaći inflaciju, očekuje se da će američka centralna banka u junu povećati ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova.

Trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji gotovo 90 odsto izgleda da će Fed već u junu povećati kamate. Procjenjuje se, takođe, da bi do kraja godine mogao još jednom, najvjerovatnije u septembru, povećati cijenu novca.

Zahvaljujući tome, na valutnim je tržištima dolar jutros ojačao. Njegov kurs prema japanskoj valuti kreće se oko 111,65 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 110,90 jena. Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1220 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1240 dolara. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest ostalih najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je 0,3 odsto, na 97,19 bodova.

A cijene su nafte jutros pale jer se ulagači plaše da se jaz između prevelike ponude i nedovoljno snažne potražnje neće ublažiti tako skoro. Na londonskom je tržištu cijena barela pala 0,5 odsto, na 50,40 dolara, nedaleko najniže nivoe u tri nadelje od 49,80 dolara, na koju je skliznula u sredu.