Azijske berze: Ulagači na oprezu, dolar slabiji

Berza

Na azijskim berzama u ponedjeljak se trguje oprezno, pri čemu su dobri ekonomski pokazatelji iz Kine podržali tržišta, dok se vrijednost dolara prema korpi valuta i dalje kreće oko najnižih nivoa u 13 mjeseci

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio u minusu 0,1 odsto, a blago su pale i cijene akcija u Singapuru i Južnoj Koreji. Berzanski indeksi u Šangaju, Hong Kongu i Australiji porasli su između 0,6 i 0,8 odsto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,00 sati bio na dobitku 0,1 odsto.

Na samom početku današnjeg trgovanja taj je indeks bio u minusu jer su ulagači bili oprezni zbog pada S&P 500 indeksa na Wall Streetu u petak drugi dan zaredom.

Međutim, kasnije su ulagače ohrabrili dobri ekonomski pokazatelji iz Kine. Službeni PMI indeksi aktivnosti u proizvodnom i uslužnom sektoru u julu su, doduše, oslabili, ali i dalje se kreću iznad nivoa od 50 bodova, što ukazuje na rast aktivnosti.

Ipak, ulagači su oprezni jer je u petak Sjeverna Koreja ispalila još jednu interkontinentalnu balističku raketu i poručila da je cijela američka teritorija sada na dometu njenih raketa. Na to su SAD odgovorile prelijetanjem dva bombardera iznad korejskog poluostrva.

S druge strane, podršku tržištima pruža nastavak rasta cijena nafte, nakon što su prošle nedjelje skočile više od 8,5 odsto. Jutros je na londonskom tržištu cijena barela porasla daljih 0,3 odsto, na 52,70 dolara. I na američkom je tržištu barel poskupio 0,3 odsto, na 49,85 dolara.

A na valutnim se tržištima vrijednost dolara prema korpi i dalje kreće oko najnižih nivoa u 13 mjeseci.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 93,37 bodova, nedaleko od 93,26 bodova, najnižeg nivoa od juna 2016. godine. Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo 0,2 odsto, na 110,50 jena.

U odnosu na evropsku valutu, dolar je blago ojačao, pa je cijena eura skliznula na 1,1740 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1750 dolara. Ali i dalje se kreće nedaleko najvišeg nivoa od januara 2015.