Wall Street: Dow Jones u padu osmi dan zaredom

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene akcija pale, pri čemu je Dow Jones indeks oslabio osmi dan zaredom, jer ulagači pokušavaju da saznaju kako će poraz predsjednika SAD-a Donalda Trumpa u vezi reforme zdravstva uticati na njegove dalje planove

Dow Jones skliznuo je 0,22 odsto, na 20.550 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,10 odsto, na 2.341 bod. Nasdaq indeks ojačao je 0,20 odsto, na 5.840 bodova.

Dow Jones oslabio je juče osmi dan zaredom, što nije zabilježeno gotovo šest godina. Gubici su na kraju bili znatno manji nego na početku trgovanja, kada je S&P 500 indeks bio u minusu 0,9d osto. Oprezno trgovanje posljedica je nesigurnosti nakon neuspjeha Trumpa i republikanaca da tzv. Obamacare zamjene novim zakonom o zdravstvenoj zaštiti. U petak republikanci u Kongresu nisu uspjeli skupiti dovoljno glasova da bi se taj zakon prihvatio, stoga je Trump doživio prvi poraz u vezi svojih obećanja o reformama.

I dok dio analitičara i investitora smatra ovaj poraz teškim udarcem Trumpovim nastojanjima, drugi smatraju da bi se ukidanjem zdravstvene reforme s dnevnog reda mogao ubrzati rad Trumpove vlade i republikanaca na ostalim reformama, prije svega poreskoj.

Od novembra, kada je Trump pobijedio u trci za Bijelu kuću, S&P 500 indeks porastao je oko 9,5 odsto, zahvaljujući Trumpovim najavama smanjenja poreza i povećanja državne potrošnje, ali posljednjih nedjelja tržište je izgubilo na zamahu jer se situacija baš i ne razvija kako su se ulagači nadali.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječni obim trgovanja. Na američkim su berzama vlasnika juče zamijenile 6,3 milijarde akcija, dok je prosječni dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 7,1 milijardu.

I na evropskim su berzama cijene akcija juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,59 odsto, na 7.293 boda, dok je frankfurtski DAX pao 0,57 odsto, na 11.996 bodova, a pariski CAC 0,07 odsto, na 5.017 bodova.