Slavni Minhen ide u petu ligu, gazda odbio da plati licencu

Obistinilo se ono čega su se navijači Minhena 1860 pribojavali – ništa od licence za treću ligu! Slavni klub je na rubu totalne propasti, odnosno reseta

Prošle nedelje Lavovi su ispali iz druge lige posle 13 godina, tako što ih je u baražu za opstanak nadigrao Regenzburg.

Nekadašnji šampion Njemačke iz 1966. i finalista Kupa pobjedika kupova, odnosno dvostruki osvajač DFB kupa, ne ispunjava uslove za dobijanje licence za treći rang takmičenja. Kako to biva u ozbiljnim državama Savezu nije padalo na pamet da proglada kroz prste slavnom klubu i ponudio je nagodbu – možete da igrate, ali licenca će da vas košta 10.000.000 eura. Finansijer i većinski vlasnik kluba, jordanski milijarder Hasan Ismaik imao je rok do danas u 15.30 da se izjasni. I donio je odluku: Ne igramo treću ligu!

Nekoliko stotina najvatrenijih navijača Minhena čekalo je više sati ispred kancelarije kontroverznog šeika na konačan odgovor, da bi po saopštavanju odluke uslijedilo sočno vrijeđanje. Većih incidenata nije bilo, jer je prisutna bila i policija.

Minhenu 1860 sada prestoji borba za licencu u četvrtoj, amaterskoj ligi, ali kako je krenulo, veliko je pitanje da li će je dobiti i za to takmičenje. U svakom slučaju, njemački mediji smatraju da je realnost tek peti rang?!

Dobra vijest za armiju navijača Minhena – ako se to tako može nazvati posle ove današnje odluke koja je izazvala bijes pristalica Lavova – jeste da će Hasan Ismaik ostati u klubu. On je u svom zvaničnom saopštenju javnosti poručio da ostaje većinski vlasnik (posjeduje 60 odsto akcija, ali samo 49 odsto glasačkog prava, zbog onog čuvenog pravila 50+1 koje važi u Njemačkoj) i da će nastaviti da pomaže Minhen u finansijskom smislu.

Podsjetimo, Jordanac čije se bogatstvo procjenjuje na oko četiri milijarde dolara od dolaska u klub 2011. uložio je oko 60.000.000 eura, uglavnom neplanski, zbog čega nije uspio da ispuni gotovo nijedno od svojih obećanja. Glavno je, naravno, bilo povratak u Bundesligu. Ispadanje iz Cvajte, tvrde stručnjaci, izbiće Ismaiku iz džepa još oko 15-20 miliona eura, jer će Minhen izgubiti mnoga sponzorstva.

Danas je takođe objavljeno da se Lavovi sele sa Alijanc arene i da će od naredne sezone – četvrtu ili petu ligu, svejedno – igrati na svom starom stadionu na kome su rivali dočekivali do 1995 – Grinvalderu, kapaciteta 12.500 mjesta.