Bob Dilan u zadnji čas predao govor, i dobiće finansijski dio Nobelove nagrade

Bob Dilan, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2016., predao je u zadnji čas Švedskoj akademiji tradicionalni govor neophodan da bi se dobila novčana nagrada viša od 800.000 eura, objavili su u organizatori ugledne nagrade

„Govor je izvanredan i, kao što se moglo očekivati, elokventan. S obzirom da je govor predan, Dilanova avantura bliži se kraju“, prokomentirala je tajnica Švedske akademija Sara Danius u svojem blogu.

Dilan, alijas Robert Alen Cimerman (75), imao je na raspolaganju šest mjeseci počevši od svečane dodjele Nobelove nagrade koja se svake godine održava 10. decembru u Stockholmu u počast Alfredu Nobelu.

„Kad sam primio Nobelovu nagradu upitao sam se koja je tačno veza između mojih pjesama i književnosti. Želio sam razmisliti i otkriti vezu. Pokušaću ovdje izložiti te misli“, piše u govoru kantautor koji citira kao svoju inspiraciju Servantesa, Hermana Melvila i Šakspira.

Dilan nije prisustvovao svečanosti u decembru u gradskoj kući Stockholma te je tek u aprilu, prilikom koncerta u glavnom gradu Švedske, dobio medalju i diplomu. Otad se čekao njegov govor do krajnjeg datuma 10. juna.

Bob Dilan poslao je audio-snimak na kojoj sam čita svoj govor a Akademija ga je objavila na svojoj stranici.

Poput dobitnika nagrade za medicinu, fiziku, kemiju, ekonomiju i mir, Dilan će dobiti ček od osam milijuna kruna (819.000 eura).