Amazon odobrio milijardu dolara kredita

Akvizicije

Internet trgovac Amazon znatno je ubrzao kreditiranje malih trgovaca, koji prodaju robu na njegovoj platformi

Prema riječima Pijuša Nahara, potpredsjednika “Amazon Marketplejsa“, u posljednjih godinu dana kompanija je odobrila malih zajmova vrijednih preko milijardu dolara.

Poređenja radi, između 2011. i 2015. godine odobreno je ukupno 1,5 milijardi dolara. Iznos kredita kreće se od 1.000 do 750.000 dolara. Trgovci tvrde da se kamatne stope kreću između 6 i 14 odsto godišnje, prenosi Reuters.

Mali trgovci koriste novac da bi povećali zalihe ili da bi ponudili konkurentniju cijenu. Osim zarade na kamatama, kreditiranje malih trgovaca još je iz nekoliko razloga lukrativna djelatnost za Amazon. Naime, od svake transakcije kompanija uzima procenat, a trgovci i plaćaju da bi se našli pri vrhu rezultata pretraživanja.

Međutim, program kreditiranja zasniva se samo na pozivu, a za sada je otvoren isključivo za američke, britanske i japanske trgovce.

Iz Amazona su najavili da će uskoro kreditiranje ponuditi i na drugim tržištima, poput Kanade, Francuske i Kine. Iako kreditiranje trgovaca može stvoriti dodatni finansijski rizik za kompaniju, iz Amazona tvrde da se koriste recentnim poslovnim podacima za procjenu, koji je trgovac pogodan za kreditiranje.