Wall Street: Indeksi dostigli nove rekorde

Na Wall Streetu su u utorak cijene akcija porasle, pri čemu se tehnološki sektor oporavio nakon dva dana pada, pa su Dow Jones i S&P 500 indeks dostigli nove rekordne nivoe

Dow Jones ojačao je 0,44 odsto, na 21.328 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,45 odsto, na 2.440 bodova, a Nasdaq indeks 0,73 odsto, na 6.220 bodova. Rekordni nivoi Dow Jones i S&P 500 indeksa zahvaljuju se, između ostalog, oporavku cijena akcija u tehnološkom sektoru. Nakon što je u prethodna dva dana S&P indeks tog sektora potonuo 3,5 odsto, juče je ojačao 0,9 odsto.

Od početka ove godine S&P 500 indeks porastao je 9 odsto, a tehnološki sektor je predvodio. Stoga je pad tog sektora u prethodna dva dana izazvao špekulacije da se ulagači preusmjeravaju iz tog sektora u one koji su zaostajali po rastu, kao što su finansijski i energetski.

Juče je finansijski sektor ojačao 0,4, a energetski 0,7odsto. Najviše su, ipak, porasle cijene akcija u rudarskom sektoru, za 1,3 odsto.

Započela je i dvodnevna sjednica čelnika američke centralne banke, a danas će biti objavljeno saopštenje, nakon kojeg će predsjednica Feda Janet Yellen održati konferenciju za medije. Očekuje se povećanje ključnih kamatnih stopa za 0,25 postotnih bodova, već drugi put od početka godine.

Ulagače više zanimaju kakve će biti poruke Feda o tome koliki su izgledi da će do kraja godine još jednom povećati kamate, kako je dosad planirao.

Analitičari nisu sigurni da će ekonomija izdržati taj teret, s obzirom da niz posljednjih podataka ukazuje na usporavanje rasta najveće svjetske ekonomije.

I na većini evropskih berzi cijene su akcija juče porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,59 odsto, na 12.764 boda, a pariski CAC 0,40 odsto, na 5.261 bod. Londonski FTSE oslabio je 0,15 odsto, na 7.500 bodova.