Evropske berze: Početak nedjelje obilježio rast akcija

Na evropskim berzama u ponedjeljak ujutro cijene akcija su porasle, najviše zahvaljujući novim rekordima na Wall Streetu, dok je cijena akcije Unilevera oštro pala jer je Kraft povukao ponudu za preuzimanje te firme

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati u plusu 0,3 odsto, nastavljajući uspon od prošle nedjelje. Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati u plusu 0,15 odsto, na 7.308 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,65 odsto, na 11.832 boda, a pariski CAC 0,40 odsto, na 4.886 bodova.

Dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se novim rekordnim nivoima indeksa na Wall Streetu u petak. Danas se na najvećoj svjetskoj berzi ne radi zbog praznika, pa se očekuje manji obim trgovanja na svim važnijim berzama.

Međutim, terminski S&P 500 indeks jutros je u plusu 0,2 odsto, što najavljuje nastavak rasta cijena akcija na Wall Streetu u utorak, nakon što je prošle nedjelje S&P 500 skočio 1,5 odsto.

Najviše je jutros pala cijena akcija Unilevera, za više od 8 odsto, nakon što je američka kompanija Kraft Heinz povukla ponudu za preuzimanje te britansko-holandske kompanije vrijednu 143 milijarde dolara.

Unilever je još u petak odbio ponudu Krafta, ali cijena akcije Unilevera snažno je porasla jer su ulagači očekivali pregovore i eventualno povećanje cijene u ponudi. Kraft je jutros objavio kako odustaje od ponude, pa je akcija Unilevera pod pritiskom.