Zemlja koja bilježi najdužu ekspanziju

Japan je objavio da je u prvom kvartalu 2017. zabilježio niži privredni rast od očekivanog

Uprkos tome statistički podaci i dalje potvrđuju da zemlja registruje najduži period ekonomske ekspanzije u posljednjih deset godina.

Treća najjača ekonomija svijeta je u periodu od januara do marta tekuće godine ostvarila rast bruto domaćeg proizvoda od 0,3 posto, što je niže od preliminarne procjene od 0,5 procenata, dok na godišnjem nivou porast iznosi 1,0 odsto, prenosi agencija Frans pres.

Neočekivano niži pokazatelj dolazi nakon što su Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka nedavno podigli svoje projekcije rasta japanske privrede.

Iako niži od očekivanog, pokazatelj označava peti uzastopni kvartal rasta, što je najduži period privredne ekspanzije Japana u više od jedne decenije.

Privrednom rastu je najviše doprinio snažan izvoz, budući da jača tražnja za japanskim proizvodima. Investicije vezane za Olimpijske igre u Tokiju 2020. takođe daju jak podsticaj ekonomiji.

Tekući račun Japana – najšira mjera trgovine zemlje sa ostatkom svijeta, pokazuje rast od 7,5 posto na godišnjem nivou u aprilu, na 1,95 hiljada milijardi jena (17 milijardi dolara), prema podacima objavljenim u  saopštenju u Tokiju, prenosi AFP.