Azijska tržišta: Tehnološki sektor srezao indekse

Na azijskim berzama u ponedjeljak su cijene dionica pale, ponajviše u tehnološkom sektoru, kao i na Wall Streetu u petak, a ulagači su oprezni uoči ovosedmičnem sjednice američkog FED-a

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je oko 07:00 sati bio na gubitku za 0,4 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,4 i 1,1 posto. U Singapuru su blago porasle, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 07:00 sati bio na gubitku 0,4 posto.

Azijski ulagači su oprezni jer su u petak američki S&P 500 i Nasdaq indeks pali zbog pritiska na tehnološki sektor. Taj sektor je posljednjih sedmica snažno rastao, dok je u petak uslijedila korekcija cijena, pa su dionice Applea, Facebooka i Alphabeta pojeftinile za više od 3, a Microsofta više od 2 posto. Zbog toga je jutros cijena dionice južnokorejskog Samsunga pala za 1,8 posto, dok su dionice Taiwan Semiconductora i japanskog Sharpa pojeftinile između 1,6 i 2,4 posto.

Prošlosedmični vanredni izbori u Britaniji nakon kojih je Konzervativna stranka premijerke Therese May izgubila većinu u parlamentu nisu osjetnije uticali na tržišta, osim što je kurs britanske funte pao.

Tržišta nisu osjetnije reagovala ni na svjedočenje bivšeg direktora FBI-a Jamesa Comeya u Senatu o istrazi o uplitanju Rusije u lanjske predsjedničke izbore u SAD-u jer to svjedočenje nije donijelo ništa novo o čemu mediji već nisu pisali. Sada se fokus ulagača usmjerava na dvodnevnu sjednicu čelnika američke centralne banke, koja završava u srijedu.

Na tržištu vlada uvjerenje da će FED povećati ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, drugi put od početka godine, a najviše će se pratiti poruke čelnika centralne banke o tome je li američka ekonomija dovoljno snažna kako bi izdržala još jedno povećanje cijene novca do kraja godine.

U slučaju da FED poveća kamate i signalizira da bi do kraja godine mogao još koji put povući takav potez, to bi podržalo jačanje dolara, ali bi loše uticalo na tržišta kapitala, kažu analitičari.

Jutros podršku tržištima pruža rast cijene nafte, nakon što su prošle sedmice pale za gotovo 4 posto. Jutros je cijena barela na londonskom tržištu porasla za 0,5 posto, na 48,35 dolara. I na američkom tržištu barel je poskupio za 0,5 posto, na 46,05 dolara.

Na valutnim tržištima funta se stabilizovala nakon što je u petak oštro pala zbog neočekivanih rezultata britanskih parlamentarnih izbora. Nakon što je u petak pao za 1,7 posto, jutros se kurs funte prema američkoj valuti stabilno kreće oko 1,2750 dolara.

Cijena dolara je stabilna i prema japanskoj valuti, pa se kreće oko 110,30 jena. Prema euru je oslabila za 0,1 posto, pa je kurs europske valute dosegao 1,1205 dolara. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 97,20 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 97,35 bodova. (Agencije)