Wall Street: Stižu kriptovalute

Berza

Optimizam se vratio u svijet kriptovaluta. Razlozi su povećani interes institucionalnih investitora, prihvatanje od strane sve više kompanija i platnih sistema, kao i ponovna vjera da bi mogle biti sigurno sklonište kapitala u kriznim vremenima.

Bitkoinom se ovih dana trguje po cijenama vrlo bliskim najvišem nivou ikada, a porast cijene zabilježile su i gotovo sve druge vodeće kriptovalute.

Dodatni optimizam ulagačima u kriptoimovinu možda će sada dati i najava američke kompanije
S&P Dow Jones Indices. Oni su poznati po svojim berzanskim indeksima koji već decenijama odražavaju sentiment i kretanja tržišta kapitala, a uskoro će u njihov portfelj indeksa biti uvršteni i oni koji prate kretanja na tržištu kriptovaluta.

U proračune će ulaziti cijene više od 550 aktivnih kriptovaluta, a u kompaniji se nadaju da će njihovi indeksi pružiti ulagačima bolje podatke o kretanjima cijena, ali i otvoriti ovo tržište brojnim novim ulagačima zainteresovanim za kriptovalute. Na ovaj potez odlučili su se jer smatraju da je sada pravo vrijeme za to – digitalna imovina postaje sve značajniji dio imovine ulagača, pa je potrebno imati nezavisne, pouzdane i lako shvatljive pokazatelje, poručuju iz
S&P Dow Jones Indices-a.

Za izradu indeksa i praćenje njihovih kretanja koristiće se tržišni podaci o kriptovalutama američke kompanije Luka. Osim stabilnih i pouzdanih informacija, pokretanje indeksa trebalo bi da pruži veću sigurnost ulagačima i da smanji rizike ulaganja, te da ih učini ravnopravnom imovinom za ulaganje s obveznicama, dionicama i drugim hartijama od vrijednosti na berzama.

Prvi berzanski kriptoindeksi premijeru bi trebalo da imaju sljedeće godine.