Azijske berze bez promjene, dolar u porastu

Berza

Na azijskim berzama u utorak se trguje oprezno, ali japanski Nikkei indeks znatno je porastao jer je kurs dolara prema jenu dostigao najviši nivo u tri nedjelje, što pogoduje japanskim izvoznicima

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio u plusu više od 1 odsto, dok su cijene akcija u Južnoj Koreji i Šangaju ojačale oko 0,1 odsto. Berzanski indeksi u Singapuru, Hong Kongu i Australiji pali su između 0,1 i 0,5 odsto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,00 sati bio gotovo nepromijenjen u odnosu na juče.

Pozitivno na tržišta utiču jučerašnji novi rekordi Dow Jones i S&P 500 indeksa na Wall Streetu, što se najviše zahvaljuje oporavku cijena akcija u tehnološkom sektoru.

Nakon što su dvije nedjelje bile pod pritiskom, juče su akcija u tom sektoru u proseku poskupjele 1,7 odsto.

S druge strane, energetski se sektor ne uspijeva oporaviti jer se cijene nafte ne mogu znatnije odmaći od najnižih nivoa u pet mjeseci jer je jaz između prevelike proizvodnje i nedovoljno snažne potražnje i dalje velik. Jutros je cijena barela na londonskom tržištu porasla 0,2 odsto, na 47,02 dolara, no i dalje je blizu najnižih nivoa u pet mjeseci od 46,70 dolara.

Na američkom se tržištu barelom jutros trguje po 44,25 dolara, što je oko 50 centi viša cijena u odnosu na njen najniži nivo u pet mjeseci.

A na valutnim je tržištima dolar ojačao nakon jučerašnjih komentara Williama Dudleya, predsjednika Fedovog odjeljenja u New Yorku, koji je kazao kako se inflacija u SAD-u ponešto usporila, ali da očekuje njen rast, zajedno s rastom plata jer se situacija na tržištu rada i dalje poboljšava, što će centralnoj banci omogućiti dalje postepeno stezanje monetarne politike.

Prošle je nedjelje Fed povećao ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, a spekulisalo se da je to posljednje povećanje cijene novca u ovoj godini jer niz poslednjih podataka ukazuje na usporavanje rasta američke ekonomije.

Dudleyevi komentari obnovili su nagađanja da je u ovoj godini moguće još jedno povećanje kamata Feda, ako se rast ekonomije ubrza.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 97,60 bodova, nedaleko od najviših nivoa od kraja maja, dok je juče u ovo doba iznosio 97,17 bodova. Pritom je u odnosu na japansku valutu kurs dolara jutros ojačao 0,2 odsto, na 111,75 jena, najviši nivo u tri nedjelje.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1145 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1195 dolara.