Evropske berze: Akcije porasle, trgovina na oprezu

Na evropskim berzama u petak ujutro cijene akcija su porasle, nakon jučerašnjeg pada, trguje se oprezno uoči objave o zaposlenosti u SAD-u

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je oko 9,30 sati u plusu 0,5 odsto, nakon što je juče oslabio 0,3 odsto. Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariski CAC indeks bili su oko 9,30 sati u plusu između 0,3 i 0,8 odsto.

Tržišta su se jutros ponešto oporavila od jučerašnjeg pada, ali se trguje oprezno jer će poslijepodne biti objavljeni podaci o zapošljavanju u SAD-u, koji obično znatno utiču na smijer tržišta jer utiču i na odluke američke centralne banke o kamatama.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u januaru broj zaposlenih povećan za 175.000, nakon rasta za 156.000 u decembru prošle godine.

Podršku tržištima pruža rast cijena nafte zbog špekulacija da bi SAD mogao uvesti nove sankcije Iranu, što najavljuje nove geopolitičke napetosti između te dvije države.

Jutros je cijena barela na londonskom tržištu porasla 0,8 odsto, na 56,77 dolara, nakon što je juče skliznula za 24 centa.

Na azijskim su berzama jutros cijene akcija pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oslabio 0,3 odsto.

Tamošnje ulagače iznenadila je kineska centralna banka, podigavši kamatne stope na kratkoročne pozajmice prvog radnog dana nakon dugih praznika, što je još jedan znak da se polako kreće prema čvršćoj monetarnoj politici kako se ekonomija stabilizovala.

Narodna banka Kine javila je da je podigla repo kamatne stope za 0,10 postotnih bodova, a analitičari ocjenjuju kako povećanjem tih kamata želi usporiti presnažan rast dugova kineskih kompanija.

Smatra se i da je namjera monetarnih vlasti povećanje kursa juana, nakon rekordnog odliva kapitala. Institut za međunarodne financije procenjuje da je odliv kapitala iz Kine prošle godine dostigao rekordnih 725 milijardi dolara.

Zbog toga su jutros cijene akcija u Šangaju pale, dok je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ostao gotovo nepromijenjen, na 18.918 bodova.