Grantham: Berzama prijeti jedan od najvećih lomova u istoriji

Berza

U Goldman Sachsu odbacuju tvrdnju da su berze jako precijenjene. S obzirom na prinose obveznica i cijenu novca, indeksi se i dalje trguju ispod istorijskog prosjeka, rekli su svojim klijentima.

Pritom se oslanjaju na mišljenje ekonomiste i nobelovca Roberta Shillera, koji je razvio metode numerizacije najbrojnijih metoda.

“S izuzetno niskim kamatnim stopama koje će još neko vrijeme ostati na ovom nivou, vlasničke hartije od vrijednosti i dalje su atraktivne, posebno u poređenju s obveznicama”, napisao je Shiller u svojoj analizi.

Legendarni investitor Jeremy Grantham trenutnu situaciju na tržištu dionica vidi na potpuno drugačiji način. U intervjuu za Bloomberg istaknuo je da će podsticajni paket od 1,9 biliona dolara koji Joe Biden želi da progura u Kongresu premjestiti tržište dionica u još naduvanije “visine”, jer će dio tog novca nesumnjivo sletjeti na berze.

Već za prethodna dva paketa, Grantham, koji je tačno predvidio prethodna dva pada dionica, procijenio je da mjere podsticaja nisu povećale ulaganja i proizvodnju, ali su zasigurno završile barem djelimično u dionicama, što je žalosna istina. Strahuje da će sve završiti loše kad “igrači bace posljednji žeton na sto”. Kad se tržišta sruše, to bi mogao biti jedan od najvećih balona u finansijskoj povijesti, boji se Grantham.

Stoga će biti potrebno polako obuzdati želju za profitom, što je uvijek bilo vrlo teško. Još je grčki dramatičar Sofoklo podučavao u Antigoni: “Već je mnoge ljude nada u zaradu odvela do propasti.”